Aja Sofija više neće biti muzej, vraća status džamije

Ajasofijap

Status Aje Sofije, istanbulske crkve iz 6. stoljeća pretvorene u džamiju i 30-ih godina 20. stoljeća u muzej, pitanje je "nacionalnog suvereniteta", rekao je u turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušolu (Cavusoglu).

- U konačnici to nije međunarodno pitanje. To je pitanje nacionalnog suvereniteta - rekao je on za mrežu NTV odgovarajući na pitanje hoće li ona biti otvorena za namaz.

Aja Sofija upisana je na UNESCO-ov popis svjetske baštine, no strogi tumači islamske vjere odavno traže da današnji muzej ponovno postane džamija.

U maju su se u Aji Sofiji održali namazi na godišnjicu Osmanskog osvajanja tadašnjeg Konstantinopolisa 1453., a danas Istanbula.

- Neki krugovi izvan turske nacije ne mogu se pomiriti s time kome pripada Aja Sofija, pa čak i Istanbul, i to danas, 567 godina nakon osvajanja - rekao je Čavušolu. 

- Važno je što turski narod žel - dodao je on držeći dokument iz 1462. u kojem stoji da je Aja Sofija upisana kao džamija.

Za mnoge Turke današnji status Aje Sofije simbol je sekularnog ustava zemlje. Crkvu su izgradili Bizantinci, a Osmansko carstvo pretvorilo ju je u džamiju da bi 1935. postala muzej.  Službena Atina osuđuje korištenje nekadašnjeg sjedišta Grčke pravoslavne crkve u vjerske svrhe. 

Čavušolu odbacuje "lekcije iz Grčke" i upozorava da je Atina danas jedina prijestolnica u Evropi u kojoj nema džamije.