Ajnadžić o "bijelom kruhu": Novac će ići gdje je najpotrebniji

.
Bivši načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić reagirao je danas nakon što je prethodnih dana o njemu objavljen niz tekstova u medijima, a koji se tiču ostvarivanja prava na "bijeli hljeb" te na krivičnu prijavu za skrivanje imovine.

Kada je riječ o "bijelom kruhu", odnosno ostvarivanju prava na punu plaću godinu dana nakon isteka mandata, on kaže da je "zahtjev za ostvarivanje ove naknade podnio u skladu sa zakonom".

 

Kako je Klix objavio, Ajnadžić će 12 mjeseci nakon isteka mandata primati 4.289 KM neto plate mjesečno

 

"O svom ličnom humanitarnom radu i pomaganju drugim građanima koji su u nevolji ne želim govoriti je takve stvari nikada nisam koristio u svrhu lične ili političke promocije, ali građanima garantujem da će i ovaj novac koji dobijem ići tamo gdje je najpotrebniji", naveo je Ajnadžić.

 

Od troje savjetnika, koliko ih imao za vrijeme mandata, zahtjev za tzv. "bijeli hljeb" podnio je "samo jedan", dodao je.

 

"Kao načelnik potpisao sam ono što mi zakon i propisi nalažu. Za predsjedavajuću i dopredsjedavajućeg (Općinskog vijeća), koji imaju profesionalni angažman, Karolinu Karačić i Mustafu Mulića također sam potpisao dokument na osnovu njihovog zahtjeva", ističe Ajnadžić.

 

Dodaje da svi koriste "pravo koje su ranijih godina iskoristili i drugi funkcioneri Općine Centar".

 

"Dakle, moja dužnost, kao načelnika, bila je da postupam u skladu sa zakonom i propisima koji su bili na snazi do kraja mog mandata. Tokom ove dužnosti, a i na prethodnim funkcijama i dužnostima, uvijek sam se trudio i zalagao da značajna sredstva izdvojimo za pomoć onima kojima je najpotrebnija, ali i da doniramo opremu i sredstva različitim ustanovama i pomognemo svima koliko god je to bilo moguće", ističe bivši načelnik.

 

On se osvrnuo i na informaciju da je Ured za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom Kantona Sarajevo podnio krivične prijave protiv njega podnio krivičnu prijavu zbog skrivanja imovine.

 

"Funkciju načelnika Općine Centar obnašao sam u mandatu 2016-2020. u skladu sa zakonima, propisima i moralno-etičkim načelima. Tokom navedenog perioda nisam stekao nikakvu pokretnu ili nepokretnu imovinu u smislu kupovine ili nasljedstva. U istom periodu, moja supruga nasljedila je stan na Šipu od svoje majke koja je preminula 2018. godine, a koji je uknjižen na njeno ime 2019. godine po okončanju ostavinskog postupka", ističe Ajnadžić.

 

Dodaje da je pri kandidaturi za načelnika Općine Centar na Lokalnim izborima 2016. godine prijavio imovinu Centralnoj izbornoj komisiji te Uredu za borbu borbu protiv korupcije KS nakon njegovog uspostavljanja.

 

"Tačno je da je tada bilo nenamjernog odstupanja u prijavi te sam nakon upozorenja i prekršajnog naloga, Uredu dostavio dopunu prijave o imovini. Tada sam uredno i platio novčanu kaznu u iznosu od 1.000 KM što dokazuje da nije bilo namjere u činjenju prekršaja te da sam uvažio odluku Ureda bez reagovanja žalbom na takvu odluku", navodi Ajnadžić.

 

Kandidujući se za funkciju načelnika 2020. godine, uredno je, dodaje, prijavio svu pokretnu i nepokretnu imovinu Centralnoj izbornoj komisiji, te na kraju mandata Uredu za borbu protiv korupcije.

 

"Navodi o tome da skrivam određenu imovinu i novčana sredstva su rezultat medijske hajke na osnovu koje pojedini politički akteri pokušavaju diskreditovati mene kao bivšeg načelnika i prikupiti političke poene. U mandatu 2016-2020. nisam stekao bilo kakvu pokretnu ili nepokretnu imovinu", istaknuo je Ajnadžić.