Akademik Duraković: Trenutna vlast pravi velike greške i servilna je prema Dodiku, Čoviću, Šmitu…

Esad
Duraković otkrio rezervni plan: “Ako ne uspije disolucija BiH, RS će kontrolisati Beograd, a FBiH Zagreb!”

 

"Osnivamo bosanski sabor; političari neće imati pristup! Političari nas iznevjerili; nemaju viziju i bore se za fotelje! Odustajem od In memoriama BiH! Došlo vrijeme da intelektualci i akademska zajednica dignu glas! Bez integralne, cjelovite BiH (...)."

"(...) nema ni Bošnjaka! Schmidt radi po planu; došao je da realizira Tuđmanove ambicije! Nikada Zagreb i Beograd nisu odustali od teritorije BiH! Schmidt ima elemente islamofobije! Bojim se da ne doživimo sudbinu Palestinaca i ne završimo u getu!"

"Nikada me nije toliko brinula agresivnost Čovića, Dodika, Schmidta, dok sam imao nade da ćemo mi patriote pružiti adekvatan otpor, a patriote postale ravnodušne!"

In memoriam BiH je bio moj posljednji vrisak upozorenja političkoj i međunarodnoj javnosti! Postao sam prilično pesimističan, ali nisam skroz izgubio nadu! Patriote i domoljubi postali ravnodušni i nezainteresovani! Akademska zajednica i mediji se zavukli u mišije rupe! Nikada me nije toliko brinula agresivnost Čovića, Dodika, Schmidta dok sam imao nade da ćemo mi patriote pružiti adekvatan otpor! Optužujem, prije svega, međunarodnu zajednicu koja je dovela BiH u poziciju Frankensteina: niti može da živi niti da umre! Zlopamtilo smo i nefunkcionalni smo! Bez integralne, cjelovite BiH nema ni Bošnjaka! Schmidt radi po planu! Došao je preko Dubrovnika kao laureat HDZ-a; njegova partija je sestrinska s HDZ-om! Schmidt je došao da dokusuri BiH! Došao je da udovolji agresijskim ciljevima HDZ-a iz devedesetih godina i da se realizira Tuđmanova ambicija! On ne udovoljava jednom narodu – Hrvatima, već jednoj stranci – HDZ-u! U pitanju je projekt razgradnje BiH i ide se ka tome!

Plan je bio da se BiH mrcvari trideset godina, da bi patriote rekle: “Daj, podijeli. Ne možemo više!” Krajnji je čas da artikuliramo glas za građansku, multietničku i jedinstvenu BiH! Bošnjaci trebaju učiti od Kurtija! Nikada Zagreb i Beograd nisu odustali od teritorije BiH! Rezervna varijanta je da, ako ne uspije disolucija BiH, RS bude pod kontrolom Beograda, a Federacija pod kontrolom Zagreba! Čovjek je kosmička greška! Niko od njih se ne bori za narod već za tlo, za teritorij BiH! Međunarodna zajednica je uspjela podijeliti i posvađati probosanski blok! Jedna bošnjačka stranka napada SDA gore nego Dodika! SDA je nacionalna nesreća; to sam više puta govorio! Bošnjačke partije se svađaju, a podilaze Čoviću i Dodiku! Trenutna vlast čini takve greške da će ljudi žaliti za SDA! Servilni su prema Dodiku i Čoviću, prema Schmidtu… rade stvari koje ne bi smjeli!

Bojim se da će Schmidt riješiti pitanje državne imovine na negativan način! SDA je bila partner SNSD-u i HDZ-u u negativiziranju stanja jer je postojao prešutni dogovor! Situacija je odgovarala i Dodiku i Čoviću i Izetbegoviću! Nikad mu ne mogu oprostiti reviziju! Problem u BiH su Bošnjaci kao muslimani! Schmidt ima elemente islamofobije! Njegov zadatak je da dokusuri Bošnjake kao državnotvorni politički subjekt! Nije prekasno za realizaciju ideje da se osnuje bosanski sabor! Ideja je da se osnuje svebosanski građanski sabor kojem političari neće imati pristup, ni kao delegati ni kao govornici! Hajmo artikulirati svoj patriotizam i podvući linije ispod kojih se ne smije ići! Sabor se organizuje, jer su nas političari iznevjerili! Nemaju viziju i bore se za fotelje! Bojim se da ne doživimo sudbinu Palestinaca i ne završimo u getu! Ali Palestinci ne odustaju, a mi odustajemo! Palestina se bori, mi šutimo! Hrvata je sve manje u BiH i Hrvatskoj; Srbijanaca je sve manje i u Srbiji i kod nas, ali se ne odustaje od mržnje i ratovanja! Ovo što se desilo u Srbiji nije izolovan incident i za očekivati je da krene serija! U Srbiji se ideološki i institucijski promovira nasilje jako dugo! Negira se genocid u BiH; ratni zločinci se promoviraju kao heroji i šta očekivati od djece?! Društvo mora da doživi katarzu! Odustajem od In memoriama BiH! Došlo je vrijeme da intelektualci i akademska zajednica dignu glas!