Akcija SIPA-e u Zenici, na meti gradonačelnik Fuad Kasumović i saradnici

Sipa
Na području Zenice od jutros se provodi akcija Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), čija je meta, između ostalih, i gradonačelnik Fuad Kasumović. Kako saznaje Klix.ba, uhapšeno je nekoliko osoba, ali Kasumović nije pronađen na adresi stanovanja niti je dostupan na telefon kao ni njegova saradnica.

 

Akcija SIPA-e rezultat je višemjesečne istrage protiv Fuada Kasumovića i drugih koji su osumnjičeni za krivična djela koja se dovode u vezi s poslovanjem Zenicatransa. U sklopu današnje akcije osim Fuada Kasumovića koji je trebao biti uhapšen kako nezvanično saznajemo, uhapšeno je još devet osoba.

Sredinom augusta SIPA je izvršila pretres u Gradskoj upravi Zenice odakle je izuzeta dokumentacija vezano za Zenicatrans - prevoz putnika d.d. u stečaju i Računovodstvo d.o.o. u Zenici, a Federalna uprava policije još početkom januara ove godine Kantonalnom tužilaštvu ZDK dostavila je izvještaj o počinjenim krivičnim djelima Fuada Kasumovića i drugih i to zbog krivičnog djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, krivičnog djela zloupotreba ovlasti u privrednom poslovanju te krivičnog djela prijevara u privrednom poslovanju.

Kasumović je ne tako rijetko govornicu Gradskog vijeća Zenice koristio kako bi tvrdio da je sve urađeno po zakonu te da je uzeo ono što Zenici i sugrađanima pripada, ali uvidom u dokumentaciju istražitelji FUP-a su utvrdili određene nezakonitosti zbog čega je jutros nakon više mjeseci istrage i sprovedena ova akcija.

Među uhapšenima u današnjoj akciji su i bivši gradski pravobranilac Zlatko Osmanović, bivši direktor Zenicatransa Besim Husaković kao i bivši predsjednik Nadzornog odbora tog preduzeća Vahdet Drino te drugi.
Tokom proteklih mjeseci radnici Zenicatransa bili su svjedoci u ovom slučaju, a i ranije su u medijskim istupima naglašavali na sporne radnje u ovom preduzeću.

Više informacija o poduzetim mjerama te aktivnostima bit će poznato naknadno u toku dana, a pripadnici SIPA-e pretrese vrše na još nekoliko lokacija u gradu kao i u Gradskoj upravi Zenice.