Ako mutirani virus dođe u BiH, trenutni PCR testovi koji ciljaju dva ili više gena bi ga detektirali

Teufik
Mjere se ne bi promijenile, kazao nam je šef laboratorije i prof. dr. Teufik Goletić s Veterinarskog fakulteta

Novi soj koronavirusa širi se u evropskim zemljama. 

A, ukoliko se desi da dođe do Bosne i Hercegovine, nešto teže bi ga otkrili sa postojećim PCR testovima.

- Da bi utvrdili da li je u pitanju varijantni soj SARS-CoV-2 ili ne, morali bi raditi sekvenciranje virusnog genoma. Mi to na Veterinarskom fakultetu možemo raditi, ali u ovom trenutku niko nije zainteresiran za takvo nešto. Međutim, ono što je ključno istaći, profilaktičke (epidemiološke) kao ni terapijske mjere se ne bi promijenile na bilo koji način ukoliko bismo utvrdili njegovo prisustvo. Ono što ciljamo našim PCR testovima su mete, odnosno "konzervirani" dijelovi virusnog genoma, koje nisu zahvaćene promjenama koje nalazimo kod ovog varijantnog soja - kazao je šef laboratorije i prof. dr. Teufik Goletić s Veterinarskog fakulteta.

 

Virusni genom

Kako pojašnjava, svi PCR testovi koji se temelje na dokazu "S gena virusnog genoma", dakle dijela genoma koji kodira "S protein", mogu biti kompromitirani kod mutiranog soja.

- Međutim, većina PCR testova koje mi koristimo u BiH, makar koliko je meni poznato, temelje se na drugim genima. To su najčešće RdRP, N i E geni. A ni jedan od njih nije odgovoran za sintezu S proteina, koji je ustvari promijenjen mutacijom. Tako da s te strane možemo za sada biti mirni. S druge strane, čak i da utvrdimo novi mutirani soj, preventivne mjere koje su trenutno na snazi bi ostale iste, jer su svugdje u svijetu takve - ističe prof. dr. Goletić.

Navodi da, ono što se zna o novom varijantom soju koronavirusa, jeste da je nešto brže i lakše prenosi u odnosu na druge cirkulirajuće sojeve, ali što se tiče njegovog učinka u smislu toka i određivanja težine bolesti, tu nema nikakvih posebnih izmjena.

 

Tačna potvrda moguća jedino sekvenciranjem

- U ovom trenutku, sekvencioniranjem, mi na Veterinarskom fakultetu UNSA to možemo raditi, ali koliko je meni poznato ciljanu detekciju novog varijantnog soja SARS-CoV-2, niko u BiH ne radi. Razlog tome je da trenutno na tržištu nema raspoloživih komercijalnih PCR testova kojima se eksplicite utvrđuje novi mutirani varijantni sloj.  Ne samo kod nas, nema ni u Evropi, a mi zaista u kontestu testova koje radimo, pratimo Evropu i svijet. Iako nismo na gubitku u smislu detekcije pozitivnih slučajeva infekcije SARS-CoV-2 virusom, bilo bi jako bitno, posebno sa epidemiološkog aspekta, da znamo ima li tog virusa kod nas ili ne - kazao je prof. dr. Goletić.

Objasnio je da su najznačajnije promjene kod mutiranog virusa ustvari promjene na S genu, a posljedično i S proteinu bitnom za infektivnost virusa.

Ističe da bi postojeći PCR testovi koji ciljaju više gena, a među njima i S gen, mogli, u kontekstu detekcije novog varijantnog soja, dati indikativne rezultate.

- Naime, ukoliko bi testiranjem utvrdili da je PCR testom S gen negativan, a "standardni konzervirani geni", koje inače koristimo (RdRP, N ili E gen) pozitivni, onda bi mogli zaključiti da je riječ o varijantnom sloju. Ipak, konačnu potvrdu mogli bi dobiti jedino sekvencioniranjem. Kao što sam istakao, mi to radimo na Veterini, naravno onda kada za to postoji potreba iskazana od javno-zdravstvenih institucija, a trenutno ta potreba izgleda da ne postoji - zaključuje Goletić.