Ako se nastava Grupacije medicinskih nauka ne nastavi biće sjednica: Sve se ovdje vrti oko para

Nastava za studente Grupacije medicinskih nauka trebala bi biti nastavljena najkasnije 2. decembra, a dotle će se dostaviti plan njene nadoknade

Bijeg od odgovornosti

U slučaju da nastava ne počne, bit će održana vanredna sjednica Senata, rekao nam je izvor, od kojeg, inače, saznajemo i to da je prof. dr. Enra Suljić predložila donošenje zaključaka kojima bi se odblokirao početak nastave, ali ti su zaključci, nakon rasprave, modificirani.

​Naš izvor nam tvrdi da su modificirani u tom smislu da se sporne stvari ne odnose samo na Medicinu i na KCUS ekskluzivno, a tiču se naknada za prekovremeni rad i za materijalno-tehnička sredstva.

- Donesen je i zaključak o Sporazumu s KCUS-om, kaže naš izvor.

Dan ranije, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS-a je poslalo senatorima dopis, na koji je odmah reagovao, svojim dopisom senatorima, dekan Stomatološkog fakulteta prof. dr. Muhamed Ajanović, ukazavši na kontradiktornost brojnih navoda ministrice Zinete Bogunić (dopis senatorima je poslala i dekanesa FZS-a, prof. Arzija Pašalić).

Dakle, Ajanović je u dopisu podsjetio na to da se 16. septembra ove godine Stomatološki fakultet obratio Univerzitetu u Sarajevu upitom da li je u akademskoj 2019/2020. godini potrebno zaključiti ugovor o izvođenju nastave sa Medicinskim fakultetom, imajući u vidu integraciju UNSA.

Sa UNSA su 24. oktobra odgovorili da treba postupiti u skladu sa članom 118. Zakona o visokom obrazovanju (što znači da rektor treba potpisati ugovor s KCUS-om, a ne pojedinačno fakulteti).

Odlukom NNV-a Medicinskog fakulteta od 24. oktobra nastava se prekida na svim ciklusima i fakultetima Grupacije medicinskih nauka, „ukoliko se ne postupi sa stavom I Odluke“, objašnjava Ajanović, napominjući da se tim stavom bezuslovno zahtijeva da se materijal Medicinskog fakulteta koji je blagovremeno dostavljen za 4. sjednicu Vijeća grupacije medicinskih nauka, a koji je vraćen Medicinskom fakultetu, hitno uvrsti na sjednicu Senata UNSA 30. oktobra.

- Dakle, nastava za fakultete iz Grupacije medicinskih nauka je, prema Odluci Medicinskog fakulteta, obustavljena zbog neuvrštavanja materijala Medicinskog fakulteta na dnevni red 4. sjednice Vijeća grupacije medicinskih nauka, te zbog osporavanja održavanja same sjednice koju je održala zamjenica predsjednice prof. dr. Arzija Pašalić, a ne zbog eventualnog (pre)opterećenja članova akademskog osoblja ili drugih razloga o kojima se, za sve vrijeme obustave nastave, paušalno špekuliše, ističe prof. sci. Ajanović, koji smatra da izjašnjenje resornog ministarstva “obiluje kontradiktornostima, zamjenom teza i izbjegavanjem odgovornosti”.

- U jednom pasusu se navodi da se postupi prema članu 118. Zakona i 210. Statuta, a već u sljedećem stoji „da je usaglašeno da se pristupi i uređivanju međusobnih odnosa u vezi sa izvođenjem nastave između Medicinskog fakulteta i drugih fakulteta medicinske grupacije”, kaže dekan, koji ističe kako je jasno da dvije organizacione jedinice u okviru jedne visokoškolske ustanove ne mogu potpisati takvu vrstu ugovora, ali su ipak takvi zaključci doneseni na sastanku, uz podršku ministrice.

Nikom ništa

- Ovakav zaključak sa sastanka u organizaciji organa uprave koji vrši nadzor dodatno je zakomplikovao i tako složenu situaciju u rješavanju nastavka odvijanja nastave za studente Stomatološkog fakulteta, Fakulteta zdravstvenih studija i Farmaceutskog fakulteta, tvrdi dekan.

Sve ovo je dalo za pravo da se shvati kako se za akademsko osoblje Medicinskog fakulteta, zapravo, pokušavaju omogućiti dodatne naknade za rad na svim fakultetima Grupacije medicinskih nauka, “iako su za njihov rad obezbijeđena sredstva u budžetu KS-a, a što potvrđuje i Ministarstvo u dopisu od 31. 1. 2019. godine u kojem navodi: “Budžetom UNSA predviđena je isplata plata članovima akademskog osoblja – zaposlenicima KCUS-a, koji imaju zasnovan radni odnos sa nepunim radnim vremenom sa Medicinskim fakultetom i to u procentu od 40 posto neto plate... uračunat je i iznos od 15.000 KM kao naknada razlike toplog obroka...”

​Da li to sada znači da će ono što su tražili jedni, dobiti svi i mirna Bosna? Izvor tvrdi da nije tako.

- Znači samo to da će se isto postupiti prema svima, ali prema važećim propisima, što u prevodu znači da niko neće dobiti ništa, ističe izvor.