POZITIVNE PRIČE OKO NAS: Albin Bešić iz Bosanske Otoke bavi se obnovljivim izvorima energije

Ovakve priče su svuda oko nas, ali ih rijetko zapazimo.

Ovaj put, govorimo o mladom Otočaninu čije zanimanje je bazirano na obnovljive izvore energije, tačnije na proizvodnju i instalaciju solarnih panela. Albin Bešić je iz Bosanske Otoke; srednju mješovitu školu završio u Bosanskoj Krupi, te stekao zvanje mašinskog tehničara. Kasnije upisuje Pravni fakultet u Bihaću, te stječe zvanje pravnika.

“Stalni porast populacije za sobom donosi i konstantno veće potrebe za energijom i čovječanstvo je u kontinuiranoj potrazi za izvorima energije koji bi primjereno pokrili energetske potrebe.Trenutno svijet pokriva svoje energetske potrebe uglavnom neobnovljivim izvorima energije, većinom fosilnim gorivima – ugljenom, naftom i prirodnim plinom. Obnovljivi izvori predstavljaju smijer kojim će čovječanstvo razvijati u budućnosti, s tim je došla i ideja za ovaj projekat.” – govori Albin Bešić o samoj ideji projekta.

On je već ranije pokretao neke projekte koji nisu do tad bili aktivni na našem kantonu, a radi se o terenima za mini-golf. Projekat je započeo u Bosanskoj Otoci, pa nakon velikog interesa, prebacio je isti u Bihać.

Sredstva kao pomoć za realizaciju svoje ideje, Albin je dobio u skolupu “start up biznisa” općine Bosanska Krupa, a njegov projekat je izabran za najbolji projekat na tom natječaju.

“S obzirom na veliku konkurenciju, od više start up biznisa, te od strane stručne komisije koja je brojala više članova, moj projekat: solarnipaneli/sistemi je dobio najveće ocjene. Ovom prilikom se još jednom želim zahvaliti stručnoj komisiji kao i općinskom načelniku Arminu Halitoviću na prepoznavanju ovakve ideje koja se tek počinje razvijati na našim prostorima.” – govori Albin.

Albin od ovog želi napraviti pozitivnu poslovnu ideju, koja bi kroz nekoliko godina trebala dostići svoj vrhunac.

– Kroz vremenski period od nekoliko godina očekujem da realizujem poslovnu ideju u punom kapacitetu. Znači od same proizvodnje solarnih panela i instaliranja mikrovikendi-kućnih solarnih sistema, preći na instaliranje solarnih sistema za potrebe javnih ustanova npr. škola kao i izgradnje solarne elektrane.