Ale Hodžić negirao krivicu za zločine u Krajini

Ale Hodžić danas je u Sudu BiH negirao krivicu za zločine protiv čovječnosti na području Krajine 1995. godine, za koje ga optužnica tereti zajedno sa Atifom Dudakovićem i još 15 pripadnika i komandanata Petog korpusa Armije BiH.

Hodžić, zbog bolesti, nije prisustvovao ročištu 19. decembra kada su se ostali optuženi u ovom predmetu pred Sudom BiH izjasnili da nisu krivi za zločine koji im se optužnicom stavljaju na teret. 

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Atifa Dudakovića i još 16 pripadnika i komandanata Petog korpusa Armije BiH zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na području opština Bihać i Cazin. 

Optuženi su Atif Dudaković, Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljdedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić, Edin Domazet, Ejub Koženjić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić. 

Dio optužnice koja tereti Dudakovića odnosi se na ratne zločine nad pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna, na području opština Bihać i Cazin. 

Tužilaštvo će navode optužbe dokazivati pozivanjem 447 svjedoka i šest stručnih vještaka, te prilaganjem više od 1.100 dokaznih materijala.