Aleja ambasadora u Sarajevu ponovo na meti vandala: Uništene ploče i stabla

aleja ambasadora

Aleja ambasadora, jedna od najljepših šetnica u Sarajevu i jedina takve vrste u Starom Gradu ponovo je na meti vandala. Ovaj put su uništene brojne ploče sa imenima ambasadora te je uništeno i jedno stablo lipe.

Godinama unazad Općina Stari Grad ulaže sredstva u održavanje Aleje ambasadora, ali neodgovorni pojedinci i pored brojnih poziva na prestanak divljaštva i dalje uništavaju ovo šetalište. Na meti pojedinaca ponovo su se našle ploče sa imenima ambasadora koji su u prethodnom periodu zasadili lipe.

Služba za investicije i komunalne poslove Općine Stari Grad je izvršila obilazak Aleje ambasadora od Bentbaša do Darive i utvrdila da je uništeno šest ploča. Tri kamene ploče su potpuno istrgnute iz svojih ležišta, dok su još tri oštećene do te mjere da je i njih potrebno zamijeniti. Jedna kamena ploča s imenom ambasadora nađena je uz obalu Miljacke, a jedna razbijena na travi pored zida. Također, iz zemlje je istrgnuto i jedno stablo lipe. Utvrđeno je da je na nekoliko mjesta oštećen i kameni zid iznad kojeg se sade lipe, te da na zidu nedostaje određeni broj kamenih pločica.

"Ovakvo ponašanje pojedinaca i potreba za uništavanjem javnog dobra je neshvatljiva i nedopustiva. Općina Stari Grad poziva na veći angažman policije kako bi se ove pojave zaustavile, zaštitila imovina i pružila sigurnost građanima koji posjećuju Aleju ambasadora. Također, pozivamo na veći angažman i uključenost i Javnu ustanovu za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo koja upravlja Zaštićenim pejzažem Bentbaša", rekli su iz Općine Stari Grad.

Ističu da su u prethodnim godinama uložili značajna sredstva u održavanje Aleje ambasadora, ali i u sanaciju štete koju su neodgovorni pojedinci pravili.

"Kako bi se tome stalo ukraj, prije tri godine uveden je videonadzor (Dariva i Bentbaša, a naknadno i Park mira) i urađena rekonstrukcija javne rasvjete, kao i postavljanje osvjetljenja ispod tabli sa imenima ambasadora. U ovaj projekat uloženo je 75.000 KM. Evidentno je da je i pored svih napora i ulaganja potreban veći angažman policije i kontinuirani nadzor i obilazak ove lokacije", kazali su iz općine.

Općina Stari Grad će u narednom periodu poduzeti aktivnosti na izradi i postavljanju novih ploča sa imenima ambasadora kako bi se očuvao dignitet ovog projekta i same Aleje ambasadora.