Allaha mi, zabluda ne može cijeli dan izdržati pred Istinom

Home

Allaha mi, zabluda ne može cijeli dan izdržati pred Istinom


Nekoliko muslimanskih vojnika došli su halifi Omeru ibn Hattabu, r.a., da ga obavijeste o ishodu jedne od bitaka koju su muslimani vodili u Iraku, pa ih je halifa Omer, r.a., upitao: ”Kada je počela bitka?”

Odgovorili su: ”Bitka je počela rano ujutro.” ”A kada se desila pobjeda”, upitao je Omer, r.a. ”Pobjedili smo pred akšam”, odgovorili su izaslanici. Tada je Omer, r.a., zaplakao i toliko je plakao da su mu suze natopile bradu.

Čudeći se tome, izaslanici su mu rekli: ”Vođo pravovjernih, mi te obaviještavamo o velikoj muslimanskoj pobjedi, a ti plačeš?!”

Halifa Omer, r.a., odgovorio im je: ”Allaha mi, zabluda ne može cijeli dan izdržati pred Istinom (pred vojskom istine) osim uz pomoć grijeha koje ste počinili vi ili ja. Mi smo narod (ummet) koji ne pobjeđuje brojem i oružjem, već pobjeđujemo onda kada mi imamo malo grijeha, a naš neprijatelj mnogo. Pa ako se izjednačimo sa neprijateljem u grijesima, onda oni pobjeđuju brojem i oružjem. Stoga, pokajte se Allahu i tražite oprosta za vaše grijehe i pobjeda će vam doći odakle se i ne nadate.”

 

(Izvor: Saff.ba)

Tagovi
Topic
Objavio: Pon, 01/05/2017 - 13:54

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top