Almir Ejubović tvrdi da nije kriv za nesreću u kojoj su poginule tri djevojke

Almir Ejubović danas se u Kantonalnom sudu u Sarajevu izjasnio da nije kriv za nesreću na autoputu A-1, u kojoj su poginule tri djevojke.

Ejubović se tako izjasnio o krivici po optužnici koju je Tužilaštvo KS podiglo početkom ovog mjeseca.

Senad Pizović, punomoćnik porodice nastradale djevojke Ajle Ibrice, rekao je da je očekivao da će se Ejubović izjasniti da je kriv jer postoje indicije da je počinio ono što mu se stavlja na teret.

"Sad će slučaj ići na sudsko vijeće od tri člana koje će u roku od 30 dana zakazati početak suđenja", rekao je on. 

Međutim, Senad Dupovac, advokat optuženog je rekao da je danas bilo dogovoreno ovako izjasnjenje.

"Ali naš je plan da tražimo sudsku nagodbu, odnosno da Almir Ejubović prizna krivično djelo ukoliko Tuzilaštvo pristane na određene uslove i sankcije. Mislimo da je to najbolje i za optuženog i za porodice stradalih djevojka. Tako će svi, koliko je moguce, izbjeći stres", rekao je on.

Dvadesetogodišnji Ejubović je optužen za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja sa smrtnom posljedicom za više osoba. Ova teška nesreća se desila 29. juna na autoputu A-1.

Prema navodima iz optužnice, Almira Ejubovića se tereti da je, upravljajući svojim neregistrovanim putničkim motornim vozilom BMW X5 bez važeće vozačke dozvole, s postavljenim nepripadajućim i nevažećim registarskim oznakama, krećući se iz pravca Vlakova prema Vogošćanskoj petlji, svjestan da grubim kršenjem saobraćajnih propisa može dovesti u opasnost život ljudi i imovinu većeg opsega, na što je pristao, tako ugrozio javni promet dovodeći u opasnost život ljudi, krećući se brzinom od blizu 166 km/h na mjestu gdje je saobraćajnim znakom propisana brzina 120 km/h, usljed čega je prouzrokovao smrt više osoba, dok je jedna osoba zadobila teške tjelesne povrede opasne po život.

U nesreći je povrijeđena Ajla Oruč koja se 13. jula probudila iz kome, kao i sam Ejubović koji je, nakon što je otpušten iz bolnice, uhapšen i od tada se nalazi u pritvoru.