Ambasada SAD-a: Izbor policijskog komesara USK bez odgode

Iz Ambasade SAD-a u BiH ističu da je imenovanje policijskog komesara važno za sigurnost i da se u USK-u treba imenovati bez odgađanja prvorangirani kandidat, piše Oslobođenje

U članku Oslobođenja se navodi kako Vanredna sjednica Skupštine USK na kojoj bi se kao tačke našli izvještaji kantonalne Vlade i Nezavisnog odbora o proceduri provedenoj za izbor komesara, iako je od određenog broja zastupnika i zvanično tražena - još nije zakazana.

Zakonske obaveze

Konkurs za izbor komesara Policije USK pratila je i Ambasada SAD-a u BiH, a kolege iz Oslobođenja su zatražili i zvanični stav Ambasade u smislu da li bi se, prema zamisli čelnih ljudi Kantona, postupak trebao vratiti na početak.

- Kada se radi o imenovanju vladinih službenika, Sjedinjene Američke Države zalažu se za pravedan, transparentan i efikasan proces, čiji je cilj izbor najkvalifikovanijeg kandidata. Imenovanje policijskog komesara, ne samo u Unsko-sanskom kantonu, iznimno je važno za javnu sigurnost. Pažljivo pratimo sva ta imenovanja. Od ključne je važnosti da se razne institucije koje su dio procesa izbora i imenovanja striktno pridržavaju zakonskih obaveza i imenuju najbolje rangiranog kandidata bez odgađanja, odgovorili su nam iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH.

Za glavnog krivca, zastupnici iz reda opozicije označili su federalnog zastupnika Asima Kambera (SDA) iz Sanskog Mosta, piše Oslobođenje i navodi kako je Kamber na njihov upit, negirao te navode.

- Nikad oficijelno nisam razgovarao ni sa kim ko je uključen u proces imenovanja komesara. Na taj način su vršili pritisak na mene zbog mog političkog uticaja. U Nezavisnom odboru je sedam članova, a pet ih je iz Bihaća. Nikog nema iz Sanskog Mosta, iz Ključa. Ne poznajem te ljude. U Bihaću su malo ljubomorni na nas iz Sanskog Mosta, pa prave konstrukcije da ja smjenjujem ljude - kazao je između ostalog Kamber.

Neutemeljena odluka

Ajna Jodanović, predsjednica Nezavisnog odbora, potvrdila je za Oslobođenje da je predala izvještaj o radu NO poslanicima, ustvrdivši da ne postoji mehanizam kojim bi se stvari vratile na početak, a nakon što Vlada USK-a među tri uspješna kandidata bez obrazloženja nije izabrala nijednog.

Iz NO ističu kako su proceduru izbora proveli prema zakonskim odredbama i transparentno, a da iz Vlade nisu kazali na čemu temelje odluku koju su poslali članovima Odbora o neizboru komesara. Prvorangirani je dosadašnji policijski komesar USK-a, nagrađivan za svoj rad, Mujo Koričić, javlja Oslobođenje

 

 

 

Neutemeljena odluka

Izvor: