Ambasada Turske demantira Dodika: Nema ništa od velikih projekata ako nastavite blokirati institucije BiH

oiuztrdfghjk
Ako Dodik i SNSD nastave s blokadama rada institucija Bosne i Hercegovine, u pitanje će biti doveden i veliki projekti poput izgradnje autoputa Sarajevo - Beograd

Nakon sastanka s članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, saopćenjem za javnost oglasio se ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koč (Koc).

- Kao što je već ranije izjavljeno, u kontaktima je s naše strane dato do znanja da je za nastavak započetih projekata potrebno da mehanizmi donošenja odluka institucija Bosne i Hercegovine budu aktivni. Naš stav po ovom pitanju je na jasan način prenesen. Što se tiče migranata, u kontaktima je također naglašeno da se nastavljaju razgovori sa EU i svim drugim zainteresiranim stranama, da se ovdje radi o jednom globalnom problemu te da je potrebno da se zauzme jedan zajednički stav po ovom pitanju - navodi se u saopćenju. 

Turski ambasador praktično je demantirao navode iz saopćenja koje je medijima poslao Kabinet Milorada Dodika, a u kojem su potpuno pogrešno interpretirani stavovi Ambasade Turske. 

U saopćenju Dodikovog kabineta navedeno je kako "Dodik zahvalio Republici Turskoj i njenom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoanu (Recep Tayyip Erdogan) za odlučnost da budu nastavljene aktivnosti BiH i Turske na započetim projektima koji ne trebaju biti dovedeni u pitanje zbog novonastale situacije u BiH". 

Stvari stoje potpuno suprotno, a to znači da je Dodiku na sastanku jasno rečeno, što se navodi i u demantiju Ambasade Turske "da je za nastavak započetih projekata potrebno da mehanizmi donošenja odluka institucija Bosne i Hercegovine budu aktivni". 

Odnosno, ako Dodik i SNSD nastave s blokadama rada institucija Bosne i Hercegovine, u pitanje će biti dovedeni i veliki projekti poput izgradnje autoputa Sarajevo - Beograd.

Izvor: