NJ.E. Guillaume Rousson, ambasador Republike Francuske u BiH posjetio Gradsku upravu Bihać

Bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić ugostio je danas NJ.E. Guillaume Roussona, ambasadora Republike Francuske u BiH. Posjeta sedmog ambasadora jedne od prijateljskih zemalja ove godine gradu Bihaću potvrda je interesa zemalja EU i Azije za aktuelno stanje u Bihaću u svjetlu migrantske krize, ali i mogućnosti za saradnju u oblasti turizma,obrazovanja i ekonomije.

Zahvalivši se na dosadašnjoj podršci i saradnji koju Francuska pruža Bosni i Hercegovini, ali i Gradu Bihaću, gradonačelnik Fazlić istakao je da će Grad Bihać podržati sve manifestacije koje je ambasador Rousson predložio da se slijedeće godine održe u Bihaću kao kulturnom i obrazovnom središtu Unsko-sanskog kantona. Riječ je o manifestacijama „Evropski dani jezika”, „Frankofonija” i „Praznik muzike”, a iste bi bile održane u martu i junu i predstavile bi kulturu i običaje Francuske, ali i potencijale Grada Bihaća.

„Ambasadora smo također upoznali sa aktuelnom migrantskom krizom i našim očekivanjima od nadležnih državnih institucija čija je i nadležnost ovaj problem. Također sam zamolio  za podršku Francuske kao članice EU i zemlje koja je spremna pomoći našu zemlju i naš grad kada je u pitanju ovaj problem, jer sami ne možemo riješiti ovaj problem koji nas već devet mjeseci opterećuje ”- istakao je gradonačelnik Fazlić.

Istaknuvši da je posjetom Gradskoj upravi Bihaća i ostalim institucijama vidio i osjetio srdačnost i gostoljubivost Bišćana, ambasador Rousson istakao je da je sa gradonačelnikom Fazlićem razgovarao o aktuelnoj političkoj situaciji, migrantskoj krizi, ali i mogućnostima kako da se u Bihaću već slijedeće godine predstavi kultura i običaji Francuske.