Ambasador Hasanov: Azerbejdžan je bio, jeste i bit će dostojan prijatelj narodu BiH

Ambasador Republike Azerbejdžan za BiH Eldar Humbat Oglu Hasanov je danas u Sarajevu izjavio novinarima da su Azerbejdžan i Bosna i Hercegovina partnerske, prijateljske i bratske zemlje.

"Naša historija je imala sličnosti u problemima i obje naše zemlje nalazile su se u sastavu druge države", kazao je ambasador Hasanov, koji je jedan od učesnika konferencije "Kako povezati Istok i Zapad", koju je organizirala Asocijacija nezavisnih intelektualaca "Krug 99" povodom 100. godišnjice osnivanja Demokratske Republike Azerbejdžan i 75. godišnjice obnove državnosti BiH. 

Danas se, naveo je on, razvijamo u oblasti ekonomije, politike, kulture, nauke, obrazovanja, turizma... Dodao je da Azerbejdžan sarađuje sa BiH i u sferi energetike, navodeći projekte TANAP i TAP.

"Azerbejžan je bio, jeste i bit će dostojan prijatelj narodu BiH", poručio je ambasador Hasanov, te građanima BiH poželio prosperitet, mir, dijalog, saradnju i uspjeh. 

Predsjednik "Kruga 99" Adil Kulenović je kazao da sesije, koje se održavaju povodom stogodišnjice Republike Azerbejdžan i 75 godina obnove državnosti BiH na zasjedanju ZAVNOBIH-a 1943. godine, dolaze u vrijeme zabrinjavajućih turbulencija u savremenom svijetu.

"Mi zemlje, i Azerbejdžan i BiH, koje se često tretiramo kao Zapad Istoku i Istok Zapadu, moramo biti senzibilni i politički, i ekonomski, i kulturološki, za globalno rečeno, odnose Istoka i Zapada, povezivanje Istoka i Zapada, radi mira u svijetu, ali i očuvanja stabilnosti naših vlastitih zemalja", naveo je Kulenović. 

Ocijenio je da Baku i Sarajevo imaju dugu tradiciju međusobnog upoznavanja i razvijanja dobrih i prijateljskih odnosa.

Akademik Slavo Kukić je kazao novinarima da BiH i Azerbejdžan dijele zajedničku sudbinu u zadnjih 100 godina, „jer su i jedna i druga bile u državnim savezima iz kojih su izašle s ranama“.

Dodao je da Azerbejdžan danas, kao svoju ranu, ima Nagorno Karabah, „BiH ima političare s vrha državne piramide koji danas govore kako ovdje rade, a domovina im je na drugom mjestu“.

"Osobno mislim da će i Azerbejdžan i BiH savladati te rane svog života u savezima i da će graditi normalno društvo kakvo njihovi građani priželjkuju", kazao je Kukić.

Prof.dr. Džemal Sokolović je kazao da sve velike ideje počinju nekim malim korakom i svi veliki koraci počinju nekom malom idejom.

"Ova konferencija je jedan mali korak, jedna mala ideja, ali naše su ambicije mnogo veće. Mi se nadamo da će koraci koji iz ovoga krenu i ideje koje se ovdje rode otvoriti jednu lavinu saradnje između naše dvije zemlje. Glavni fokus ovog skupa jeste u tome da pokažemo svijetu da je multikulturalizam moguć, da je tolerancija moguća", kazao je Sokolović.