Ambasador Marfi: SAD čvrsto stoje uz BiH

.
Danas, niko ne može da nam parira u našoj posvećenosti BiH, rekao je Marfi

Tradicionalna proslava Dana nezavisnosti SAD u Američkoj ambasadi u Sarajevu otkazana je zbog nevremena. Obilježavanje je bilo planirano u 18 sati. 

 

- Večeras smo trebali ugostiti naše bh. prijatelje na prijemu povodom Dana nezavisnosti. Trebali smo ugostiti i naše virtualne prijatelje, sve vas na društvenim mrežama, i sve to na zabavi sa temom 1980! Ali kiša nam je poremtila planove - naveli su iz Ambasade SAD na Facebooku.

"Čekali smo predugo"

Bez obzira na to, ambasador SAD u BiH Majkl Marfi (Michael Murphy) se obratio putem društvenih mreža.

- Nismo reagovali pravovremeno na etnonacionalističke politike na ovom području. Nismo se odmah odazvali vašem pozivu. Čekali smo predugo. Ali na kraju reagirali. Dejtonski mirovni sporazum, nije bio savršeno rješenje, nije ni danas, ali je zaustavio rat i krvoproliće. 

 

Današnje tenzije su vidljive, posebno nakon posljednjih odluka NSRS. Ovo mnoge građane BiH podsjeća na period rata od 1992. do 1995. godine.

"SAD su ovdje"

Ali jedna stvar je drugačija. SAD su ovdje. Nakon rata, brzo smo postali vaši glavni partneri. Danas, niko ne može da nam parira u našoj posvećenosti BiH. 

Posvećenost SAD BiH nije usmjerena na pojedince ili političke stranke, nego ljudima u državi. SAD su s vama sada, ovdje i zauvijek- rekao je, između ostalog Marfi.