Amel Sejfović osuđen na 10 godina zbog bijega iz zatvora

Sejfovic
Amel Sejfović osuđen je danas u Kantonalnom sudu u Sarajevu na 10 godina zbog organiziranja kriminalnu grupe koja mu je omogućila bijeg iz KPZ-a Sarajevo.

 

On je pobjegao iz zatvora 3. septembra 2017. godine, a uhapšen je 11. septembra na lokalitetu između Visokog i Kiseljaka. 

Prema uputama Sejfovića koji je osmislio plan bjekstva, članovi grupe su sve vrijeme komunicirali šifrirano putem mobitela i dogovarali detalje bijega.

Između ostalog, tražili su stan u kojem se nakon bijega Amel Sejfović trebao kriti, utvrđivali rute kretanja motora i automobila nakon bijega iz KPZ-a. Nabavili su automatsku pušku kalašnjikov koja je koja je pronađena prilikom uviđaja u Tušnjićima. 

Nabavili su pištolj koji je upakovan u paket i pričvršćen konopcem spušten preko otvorene kupole na krovu KPZ-a u teretanu, a zatim predat medicinskom tehničaru Igoru Milošu optužen je da je pištolj čuvao i držao u ambulanti a potom ga predao Sejfoviću kada je ovaj to od njega zatražio.

Zatvorski stražar Nikola Simić optužen je da je omogućio Sejfoviću da nesmetano iznese pištolj iz ćelije, te mu prilikom izlaska u šetnju u krugu KPZ-a bez adekvatne kontrole i nadzora omogućio bijeg. 

Nakon bijega, ispred KPZ-a, Amela Sejfovića na motoru je sačekao Mirza Fazlić, koji ga je odvezao do garaža u tunelu u ulici Hakije Kulenovića, a nakon toga su se automobilom uputili prema Visokom.

Dok se Amel Sejfović krio na području Tušnjića, Sanjin Borčak mu je pomagao tako što mu je na različitim lokacijama ostavljao hranu, odjeću, telefone, SIM kartice te je imao zadatak da ga preveze na sigurnu lokaciju.

Zbog pomaganja u ovom krivičnom djelu, Dževad Hazić je dobio sedam godina zatvora, Amir Ibrahimi pet, a Miloš godinu. 

Trojica pomagača Amela Sejfovića sklopili su ranije sporazum o priznanju krivnje sa Tužilaštvom Kantona Sarajevo. Sporazum su potpisali Igor Buzov, Sanjin Borčak i Mirza Fazlić.

Sejfović se trenutno nalazi u KPZ Zenica gdje služi kaznu od 14 i po godina zbog pljačke Raiffeisen banke i ubistva bicikliste.