Amela Pilav iz Velike Kladuše promovisana u doktora bioloških nauka

Promocija doktora nauka i umjetnosti Univerziteta u Sarajevu održana je polovinom decembra 2019. godine.

Među 73 promovirana doktora nauka i umjetnosti nalazi se i Amela Pilav iz Velike Kladuše, koja je promovisana u doktora bioloških nauka u oblasti genetike.

Amela Pilav (rođ. Omeragić) je rođena u Velikoj Kladuši. Osnovnu školu završila je u Podzvizdu, a nakon toga i kladušku Gimnaziju. Po okončanju srednje škole odlazi u Sarajevo i upisuje Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Sarajevu, Odsjek za biologiju, gdje je diplomirala i magistrirala. 

Doktorsku disertaciju pod nazivom „Komparativna analiza efikasnosti PowerPlex 16 i PowerPlex Fusion multipleks STR lokusa u procesu humane forenzičke individualizacije“ odbranila  je 24. juna 2019. godine. Od jula 2014. godine zaposlena je u Institutu za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju Univerziteta u Sarajevu. U zvanje više stručne saradnice iz oblasti Genetika izabrana je u novembru 2016. godine. Publikovala je deset originalnih naučnih radova, 28 konferencijskih saopćenja na naučnim skupovima u zemlji i inostranstvu i koautor je dva udžbenika. Udata je i majka dvoje djece.

Amela naglašava da gdje god da ode, rodni grad ostaje  u lijepom sjećanju i uvijek mu se rado vraća.

Image