Američka potpredsjednica: Temelj evropske sigurnosti u Ukrajini je pod direktnom prijetnjom

321
Ako Rusija napadne Ukrajinu, SAD i njeni saveznici će joj nametnuti značajne ekonomske sankcije bez presedana, upozorila je Heris

Potpredsjednica Sjedinjenih Američkih Država Kamala Heris (Harris) izjavila je da će Rusija platiti visoku cijenu ukoliko napadne Ukrajinu, javlja Anadolu Agency (AA).

- Ako Rusija napadne Ukrajinu, SAD i njeni saveznici će joj nametnuti značajne ekonomske sankcije bez presedana - kazala je Heris u govoru drugog dana 58. izdanja Minhenske sigurnosne konferencije koja se održava u Njemačkoj.
Neće stati na ekonomskim mjerama
Poručila je da bi implementacija ovih sveobuhvatnih i koordinisanih mjera uveliko naštetila onima koji bi bili odgovorni za invaziju na Ukrajinu.

- Nećemo stati na ekonomskim mjerama. Dodatno ćemo ojačati naše NATO saveznike na istočnom krilu - rekla je Heris.

Istakla je da je Evropa uživala neviđeni mir i prosperitet u sistemu izgrađenom nakon Drugog svjetskog rata, posebno zbog "nenasilnog mijenjanja nacionalnih granica". Dodala je da je ipak sada budućnost evropske sigurnosti pod direktnom prijetnjom

Nacije imaju pravo birati svoje saveze
- Temelj evropske sigurnosti u Ukrajini je pod direktnom prijetnjom - upozorila je američka potpredsjednica. Heris je također poručila da nacije imaju pravo da biraju svoje saveze i da granice ne treba mijenjati silom.

Opisujući NATO kao najveći svjetski vojni savez, Heris je istakla da je posvećenost SAD-a članu 5 saveza NATO-a i dalje čvrsta i sveta. Napomenula je da se američke snage neće boriti u Ukrajini, ali je dodala da će njena zemlja "braniti svaki pedalj teritorije NATO-a".