Američki agenti DEA-e već neko vrijeme borave na teritoriji BiH?

Zadatak obavještajaca koji su stigli na Balkan je da iskontrolišu dešavanja na terenu, utvrde puteve droge i ko je s kim povezan.

Nekoliko pripadnika američke Agencije za borbu protiv droge (DEA) već izvjesno vrijeme nalaze se na teritoriji BiH, Srbije i Crne Gore, zbog sumnje da se na teritorijama tih zemalja odvija intezivan šverc narkotika, javlja Fokus.

Agenti DEA nisu stacionirani samo na jednom mjestu, već nesmetano obilaze region i provjeravaju podatke do kojih stiže njihova centrala.

O njihovom dolasku su obaviještene i lokalne službe bezbjednosti, ali sa njima nemaju direktne kontakte, javlja portal Istinito.

U posljednje vrijeme značajne količine droge su zaplijenjene u regionu, što je bio znak obavještajcima DEA da dođu na lice mjesta. Jasno je da se određene stvari dešavaju i pod pokroviteljstvom same države, tačnije, određenih djelova države i bezbjednosnog sektora, tvrde dobro obaviješteni izvori.

Primijećeno je i da se mnogo veće količine droge prebacaju iz Južne Amerike ka Balkanu, ustaljenim rutama, što je signal da su nakon grupe Darka Šarića, neki drugi preuzeli te poslove i da rade nesmanjenim tempom.

Prije nekoliko dana na Malti je zaplijenjena veća količina kokaina koji je bio namijenjen tržištima zemalja Balkana. Droga je bila skrivena u tri kontejnera u “Freeportu”, a njena vrijednost iznosi 15,7 miliona eura.

U prva dva kontejnera koja su stigla iz Južne Amerike i prolazila preko Malte na putu za luku Drač u Albaniji, pronađeno je 20 paketa kokaina ukupne težine 48 kilograma, vrijednosti 5,4 miliona eura.

U trećem kontejneru pronađeno je 80 paketa koji ukupno teže 96 kilograma kokaina, u vrijednosti od 10,8 miliona eura. Odredište za ovu pošiljka droge bila je luka Bar u Crnoj Gori.

Zadatak obavještajaca koji su stigli na Balkan je da iskontrolišu dešavanja na terenu, utvrde puteve droge i ko je s kim povezan.

Zanimljivo je da se dolazak agenata DEA poklapa i sa dolaskom zamjenika direktora CIA Von Bishopa u Bosnu i Hercegovinu, koji se sastao sa najvišim funkcionerima bezbjednosti.

Odavno je utvrđeno da je Bosna i Hercegovina jedna od tranzitnih zemalja kada je riječ o trgovini drogom, ali je posljednjih godina primjetno da se sve veće količine teških droga prodaju i u gradovima BiH.