Američki ambasador Eric Nelson nakon dogovora s liderima u BiH

Eric Nelson
Eric Nelson, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, nakon sastanka na kojem je postignut dogovor o raspodjeli kreditnih sredstava Međunarodnog monetarnog fonda za BiH, izrazio je zadovoljstvo što je zajedno sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnim predstavnikom EU ambasadorom Johanom Satlerom, bio na ovom važnom sastanku.

Istakao je da će postignuti dogovor omogućiti MMF-u da brže reaguje i da da brzu pomoć za reakciju u ovakvim izvanrednim situacijama te time utre put i daljoj pomoći koja će dolaziti.

"Demokratske vlade, vlade u demokratskim zemljama zaista treba da djeluju drugačije u vrijeme kriza. Treba da rade na više koordinirani način, treba da postoji više povjerenja, više transparentnosti i da se brže djeluje", naveo je ambasador Nelson.

Dodao je da "ovo novo koordinaciono tijelo za ekonomsku reakciju, za reagovanje u ekonomskom području, treba da nam pomogne da se brže djeluje i da se djeluje efektnije“.

"Ovo je vrijeme u kojem svi patimo podjednako, u kojem smo svi izloženi opasnosti, gdje svi treba da djelujemo zajedno. Sve države se suočavaju s ovom krizom. Zaista, ono što je bitno i u oblasti zdravstva i u oblasti ekonomije i što treba imati na umu je opšte dobro", poručio je ambasador Nelson.