Američki diplomati izričito su protiv rezervnog sastava policije

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Matthew Palmer i američki ambasador u BiH Eric Nelson izričito su protiv formiranja rezervnog sastava policije Republike Srpske, rekao je Darko Ćulum, direktor policije RS, naglasivši da je to jasno poručeno predstavnicima sigurnosnih agencija u BiH.

Ćulum je istakao kako je na sastanku izrazio žaljenje "što je na takav način shvaćena inicijativa da bude formiran rezervni sastav policije Republike Srpske". 

- To je inicijativa i pretpostavka da se u zakonu stvori mogućnost o formiranju rezervnog sastava policije RS koji bi činilo 20 posto od aktivnog sastava policije. Pojasnio sam im da to ne bi značilo da odmah bude primljeno 1.000 pripadnika rezervnog sastava policije, nego da je to proces koji bi trajao godinama i da je to za nas jeftinija varijanta jer bi bili primani mladići od 18 do 25 godina koji bi prošli potpunu selekciju kao da se primaju u Policijsku akademiju - kazao je Ćulum.

On je naveo kako je američkim zvaničnicima rekao da je formiranje rezervnog sastava policije RS sada u nadležnosti Narodne skupštine.

Ćulum, koji je sastanku prisustvovao umjesto ministra unutrašnjih poslova RS, saopćio je da je američke diplomate upoznao i sa stavovima tog bh. entiteta o migrantskoj krizi. 

- Upoznao sam ih da je Vlada RS do sada dala 1,5 miliona KM za opremanje policije, za gorivo, dnevnice policijskih službenika... Obavijestio sam ih da Vlada RS intenzivno prati migrantsku krizu i da ima dobru saradnju sa svim policijskim agencijama na nivou BiH kad je riječ o razmjeni informacija o migrantima i migrantskoj krizi - istakao je Ćulum. 

Kako tvrdi Ćulum, Palmer i Nelson nisu insistirali na inicijativi da u rješavanju migrantske krize budu angažirane Oružane snage BiH na granicama.

- Njima je poznata odluka Predsjedništva BiH o tome. Bila je inicijativa za razmjenu podataka i informacija o migrantima i za određenu koordinaciju, što mi svakako i činimo - rekao je Ćulum.