Američki general: Stvari na Balkanu se neće same od sebe popraviti

Imenovanje Matthewa Palmera za specijalnog predstavnika državnog sekretara SAD Mikea Pompea za Zapadni Balkan "pokazuje koliko je američkoj diplomatiji važno nalaženje rješenja za dugotrajno pitanje odnosa Srbije i Kosova, izjavio je general američke vojske u penziji Banjamin Hodges, uz ocjenu da se "stvari na Balkanu neće same od sebe popraviti".

U razgovoru za Glas Amerike (VOA), Hodžis je pozdravio obnovljena nastojanja SAD da doprinesu rješavanju ne samo zamršenih odnosa Srbije i Kosova, već i stabilizaciju šireg regiona, ukljujući Bosnu i Hercegovinu, kao i učvršćivanje evropskog puta Sjeverne Makedonije. 

"Palmerovo imenovanje važno je iz dva razloga. Prvo, dokaz je ozbiljnosti odnosa Amerike prema regionu. Kada SAD upućuju specijalnog izaslanika to je poruka svim stranama da nam je stalo da pomognemo rješavanju pitanja", rekao je Hodges , koji je učestvovao na godišnjoj konferenciji Centra za analizu evropske politike sa sjedištem u Washingtonu.

Prema njegovim rečima, cjelokupan region Zapadnog Balkana je izuzetno važan, prenosi N1.

"Region je dio nadmetanja velikih sila. Smatram da Moskva preduzima koliko god može da teren ostane nestabilan. Nije zainteresovana za bilo kakvo stabilizovanje regiona. SAD bez sumnje moraju da se angažuju. Stvari se neće same od sebe popraviti", navodi Hodges.