Američki mediji: Odmah ukloniti Trumpa i zabraniti mu da se ponovo kandidira

Trump
Vodeći američki mediji jedinstveni su u ocjeni da predsjednik Donald Trump mora odmah biti uklonjen s dužnosti nakon nereda u Kongresu, za koje se vjeruje da ih je podstaknuo, odnosno da mu se ne smije dopustiti da odsluži posljednjih 14 dana mandata.

 

Najžešće komentare protiv Trumpa donose dva najutjecajnija lista koja i inače nisu sklona aktuelnom predsjedniku - Washington Post i New York Times.

"Predsjednik nije sposoban za obnašanje dužnosti narednih 14 dana. Svaka sekunda u kojoj zadrži velike ovlasti predsjedništva predstavlja prijetnju javnom redu i nacionalnoj sigurnosti", piše u komentaru Washington Post.

Potpredsjednik Pence, dodaje se, koji je radi vlastite zaštite morao biti odveden iz Senata, trebao bi odmah okupiti vladu kako bi se pozvao na 25. amandman te izjaviti da Trump nije u stanju izvršavati ovlasti i dužnosti. Kongres, koji bi morao podržati zahtjev, trebao bi to učiniti.

"Pence bi trebao služiti sve do 20. januara dok ne bude inauguriran izabrani predsjednik Joe Biden", navodi Washington Post.

New York Times donosi sličan komentar, navodeći da Kongres mora reagirati isti dan.

"Donald Trump je američki potpaljivač, čovjek koji je upalio šibicu pod tkaninom naše ustavne republike. Dužnost Zastupničkog doma i Senata je ponovno sazvati sjednicu, ako je moguće isti dan, i opozvati predsjednika, smijeniti ga s dužnosti i zabraniti mu da ikad više obnaša dužnost", navodi se.

U komentaru ovog lista dodaje se da dopuštanje Trumpu da odsluži svoj mandat, koliko god kratak bio, ugrožava sigurnost nacije i narušava njen ugled kao demokratije.

"Napad na Kongres bio je čin nasilne pobune koju je potpomogao nemoralni predsjednik. Od trenutka kada je Trump postao kandidat republikanaca 2015. godine bilo je očito ko je on i gdje će, ako mu se pruži prilika, odvesti Ameriku. Bio je zloćudni narcis. Prevarant u svom poslu. Nasilnik u svojim vezama i demagog u svojoj politici", navodi kolumnista New York Timesa Bret Stephens u žestokom komentaru.

Mnogo blaži komentar donosi Wall Street Journal koji, ipak, priznaje da su dešavanja od srijede krajnja tačka i praktično kraj Trumpovog mandata obilježenog populizmom.