Američki milijarder novi vlasnik Čelzija

321
Kupovina "plavaca" koštaće ih oko 4,5 milijardi dolara i imatće obavezu da u njega uloži još 1,7 milijardi

Iz Čelsija su sapčili da je postignut konačan dogovor o prodaji londonskog premijerligaša konzorcijumu koji predvodi suvlasnik Los Anđeles Dodžersa Tod Boli (Todd Boehly) i uz podršku „Kirklejk kapitala“. Konzorcijum, koji je dao ponudu za kupovinu Čelsija ranije ovog mjeseca, dobio je ove sedmice odobrenje Premijer lige i britanske vlade da se prodaja nastavi, piše AP.


Preuzimanje će biti završeno u ponedjeljak

Očekuje se da će preuzimanje biti završeno u ponedjeljak, prenosi Reuters.

Kupovina "plavaca" koštaće ih oko 4,5 milijardi dolara i imatće obavezu da u njega uloži još 1,7 milijardi.

Pored toga što je vlasnik bejzbol kluba, Tod Boli ima udio i u Los Anđeles Lejkersima, a vlasnik je i ženske NBA ekipe Los Anđeles Sparks.

Ruski vlasnik Roman Abramovič stavio je klub na prodaju početkom marta nakon ruske invazije na Ukrajinu. Za prodaju je također bilo potrebno zeleno svjetlo portugalske vlade nakon što je Abramovič prošle godine postao državljanin te zemlje pod sankcijama Evropske unije.

 

Ko je Tod Boli

Tod Boli vlasnik je i osnivač Eldridž industrije. Nedavno je postao i generalni direktor organizacije „Hollywood Foreign Press Association“, koja dodjeljuje nagrade "Zlatni globus". Blisko je povezan sa Holivudom i prijatelj je mnogih poznatih ličnost, a nije nikakva tajna da upravo zbog toga što dodjeluje jednu od najprestižnijih nagrada svi žele da budu u njegovom društvu.

Sa svojom organizacijom već neko vreme dodjeljuje "globuse", ali on više voli da se pojavljuje na sportskim manifestacijama.

Procjenjuje se da ima oko 4,5 milijardi dolara bogatstva.