Američki Senat usvojio prijedlog zakona koji štiti istospolne brakove

sa
Sličan, ali ne identičan prijedlog zakona usvojio je Zastupnički dom ranije ove godine uz podršku 47 republikanaca i svih demokrata

Senat Sjedinjenih Američkih Država usvojio je sinoć prijedlog zakona koji štiti istospolne brakove širom SAD. Riječ je o mjeri koja je odgovor na zabrinutost da bi Vrhovni sud mogao poništiti odluku iz 2015. kojom su legalizirani u cijeloj zemlji.

Prijedlog zakona, kojim se od savezne vlade zahtijeva da prizna brak ako je bio legalan u državi u kojoj je sklopljen, trebao bi biti zaštitni mehanizam ako Vrhovni sud postupi protiv istospolnih brakova.

Prijedlog zakona trebao bi biti zaštitni mehanizam ako Vrhovni sud postupi protiv istospolnih brakova

Volume 0%

 

Marš prema većoj jednakosti naprduje

Ta mjera ne bi zabranila državama da blokiraju istospolne ili međurasne brakove ako im Vrhovni sud to dopusti. 

- Danas dug, ali neumoljiv marš prema većoj jednakosti napreduje - rekao je čelnik većine u Senatu Chuck Schumer.

- Usvajanjem ovog zakona, Senat šalje poruku koju svaki Amerikanac treba čuti: bez obzira ko ste ili koga volite, i vi zaslužujete dostojanstvo i jednak tretman pred zakonom - dodao je.

Zakon jedva prošao

Zakon je dobio 61 glas, jedan više od potrebnih 60 za njegovo usvajanje. Protiv je bilo 36 senatora. Dvanaest republikanaca pridružilo se 49 demokrata u podršci zakonu. Jedan demokrat, Raphael Warnock iz Georgije, nije bio prisutan, kao ni dva republikanska senatora.

Sličan, ali ne identičan prijedlog zakona usvojio je Zastupnički dom ranije ove godine uz podršku 47 republikanaca i svih demokrata. Zastupnički dom treba odobriti verziju Senata prije nego što se ona pošalje predsjedniku Joeu Bidenu da ju potpiše kako bi postala zakon.

Oko 568.000 vjenčanih istospolnih parova živi u Sjedinjenim Državama, prema podacima američkog Ureda za popis stanovništva.