Američki zvaničnici: Sjeverna Koreja radi na novim balističkim projektilima

Sjeverna Koreja navodno razvija nove balističke projektile uprkos nedavno popravljenim odnosima s administracijom američkog predsjednika Donalda Trumpa, prenosi BBC.

Neimenovani američki zvaničnici su za Washington Post rekli da su špijunski sateliti zabilježili aktivnost na lokaciji na kojoj su se ranije proizvodili balistički projektili. Novinska agencija Reuters piše da nije poznato koliko posla je već obavljeno.

Podsjetimo, američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski lider Kim Jong-un su se sastali u junu. Na prvom sastanku je zaključeno da će Sjeverna Koreja raditi na denuklearizaciji, a Trump je kazao da ova zemlja više nije nuklearna prijetnja.

Međutim, Trump je kritikovan u SAD-u zbog izjava jer nije dobio čvrsto obećanje da će Kim okončati programe razvoja nuklearnog oružja i projektila.

Washington Post je objavio da se čini kako Sjeverna Koreja proizvodi jedan ili dva nova interkontinentalna balistička projektila (ICBM) u postrojenju Sanumdong u blizini glavnog grada Pyongyanga. Ovo postrojenje je poznato po proizvodnji projektila Hwasong-15 koji može pogoditi mete u SAD-u.

Reuters navodi da je zabilježeno kretanje vozila u postrojenju, ali detalja o proizvodnji projektila nema.

Ovo nisu prvi izvještaji o navodnom nastavku proizvodnje oružja pa se dovodi u pitanje značaj samita u Singapuru. Jedno je sigurno, satelitski snimci pokazuju aktivnost u postrojenju Sanumdong.