Amerika podigla optužnicu protiv 12 ruskih obavještajaca zbog hakiranja e-maila Hillary Clinton

Američka savezna velika porota podigla je optužnicu protiv 12 ruskih državljana zbog uplitanja u predsjedničke izbore 2016. godine. Optuženi su za hakiranje e-maila Hillary Clinton koja je bila kandidatkinja za predsjednicu SAD-a.

Kako piše CNN, svih 12 osoba su članovi ruske obavještajne agencije koja radi po nalogu ruske vojske, te su radili s njihovim kapacitetima. Njihove aktivnosti dovele su do objavljivanja povjerljivih e-mailova koje su nanijele veliku štetu Clinton, zbog čega je na kraju, prema mišljenju mnogih, izgubila izbore.

Optužnica je objavljena uoči posjete Donalda Trumpu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu koji je negirao uplitanje u američke izbore.
 



Ministarstvo pravde SAD-a kazalo je kako je na meti hakera bila kampanja Clinton, Demokratski nacionalni odbor i Odbor za demokratsku kongresnu kampanju. Informacije su na internetu objavili pod imenima DCLeaks i Guccifer 2.0.

Iako u optužnici nema Amerikanaca, tokom istrage ih je nekoliko ispitano zbog sumnje da su ruski obavještajci sarađivali s njima.

Jedanaest špijuna je optuženo za organizovno krivično djelo hakiranja kompjuterske mreže, osam za tešku krađu identiteta i zavjeru u vezi sa pranjem novca. Dvojica su optužena za odvojena krivična djela vezana za kompjuterski kriminal.

Zamjenik glavnog državnog tužioca kazao je kako je ostalo nejasno da li su njihova djela utjecala na rezultat izbora.