Amerika poručila građanima: Hitno napustite Indiju

.
SJEDINJENE DRŽAVE poručile su svojim državljanima da zbog epidemije koronavirusa, koja se žestoko razbuktala u Indiji, napuste tu zemlju što je prije moguće.

Indija je, podsjetimo, danas zabilježila 379.257 novih slučajeva covida-19 i 3645 umrlih, objavilo je indijsko ministarstvo zdravstva. Najsmrtonosniji je to dan do sada zabilježen u nekoj zemlji pogođenoj pandemijom virusa SARS-CoV-2.

 

Američka ambasada upozorila je svoje državljane da "pristup svim tipovima liječničke skrbi postaje drastično ograničen".

 

Radi se o najvišoj razini upozorenja koju američki State Department izdaje svojim državljanima koji se nalaze u inozemstvu.

 

Službeno je umrlo 200.000 ljudi, stvarna brojka je gotovo sigurno puno veća

Ukupan broj umrlih od covida-19 u srijedu je i službeno prešao 200 tisuća, iako stručnjaci navode da bi pravi broj mogao biti puno veći.

 

U upozorenju poslanom američkim državljanima stoji da putuju u Indiju, odnosno da ju napuste čim se otvori takva mogućnost.

 

"Američki državljani koji žele napustiti Indiju trebali bi iskoristiti prednost dostupnog komercijalnog prijevoza", navodi se u upozorenju.

 

Neki Amerikanci nisu mogli ući u bolnice

State Department navodi da je i nekim njihovim državljanima zapriječen ulazak u bolnice zbog nedostatka prostora.

 

Upozorenje State Departmenta stiže u trenutku kad je Bijela kuća objavila da će SAD u Indiju preusmjeriti sastojke potrebne za izradu cjepiva AstraZenece, što bi trebalo omogućiti toj zemlji, teško pogođenoj pandemijom, da proizvede dodatnih 20 milijuna doza cjepiva.