Amerikanci strahuju da bi mogli biti uvučeni u veliki rat Izraela i Hezbolaha

F

Bidenova administracija postala je sve zabrinutija da bi se sve veći sukob i razmjena raketa između Izraela i Hezbollaha mogli proširiti regijom, rekli su anonimni američki dužnosnici za CBS News u petak.

Dužnosnik je rekao da je administracija radila na smanjenju rizika s kojim se američke trupe suočavaju u Siriji, Iraku i Jordanu.

Osim toga, diplomatski savjetnik Amos Hochstein u ponedjeljak odlazi u Izrael s navodnom svrhom pokušaja deeskalacije napetosti prije nego što se prošire u cijeloj regiji.

Neki od američkih dužnosnika rekli su CBS-u da su protumačili produbljivanje napada IDF-a na libanskom teritoriju kao pripremnu mjeru za sveobuhvatni napad. Ovo bi, zabrinuti su dužnosnici, moglo započeti rat s Libanskomza koji bi Izraelu bila potrebna potpora SAD-a da bi ga dobio.

Drugi dužnosnici rekli su CBS-u da su zabrinuti da će, kao odgovor na sve dublje udare, Hezbollah eskalirati napade, što će rezultirati nenamjernim ratom.

Razmjene raketa na sjevernoj granici također stvaraju nove prepreke u nastojanju da se postigne dogovor o prekidu vatre s taocima, dodaje se u izvještaju CBS-a.

"Najvažnija stvar u vezi sa sporazumom o oslobađanju talaca i prekidu vatre koji je sada na stolu je da ako se postigne, to može imati utjecaja na sjever Izraela, tako da je to prilika za nas kako bi ovaj sukob mogao potpuno okončati", naveo je visoki dužnosnik.

"Mora postojati sporazum koji dopušta Izraelcima da se vrate u svoje domove na sjeveru uz sigurnosne garancije da Hezbollah nije u šestom oktobru...", dodao je dužnosnik.

Nakon što je visoki dužnosnik Hezbollaha Sami Taleb Abdullah eliminiran u napadu, Hezbollah je pojačao svoje raketne napade na Izrael. Otprilike 250 raketa lansirano je u srijedu prema sjevernom Izraelu.

Abdullah je najviši član Hezbolaha koji je ubijen od 7. oktobra.

"Eliminacija zabrinjava članove Hezbolaha. Oni sada shvaćaju da IDF zna mnogo više o njima nego mi. Dodatno, operacija ukazuje da Hezbolahova sigurnost na terenu nije hermetički zatvorena i da je obavještajni sistem organizacije probijen do te mjere da smo uspjeli su eliminirati tako važnog zapovjednika sektora i uspjeli su se infiltrirati u njihove mreže i sustave i identificirati prave ljude za eliminaciju", rekla je profesorica Amatzia Baram, sugerirajući da to također utječe na vođu Hezbolaha.

Foto: Mapa: lebanon.liveuamap.com/