Amir Agić: Našu djecu ništa ne može vratiti, podržimo Muriza 29. juna

Ponovljeno suđenje Sanjinu Sefiću, koji je optužen za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj su stradale studentice Edita Malkoč i Selma Agić 10. oktobra 2016. godine u Sarajevu, počet će 3. jula. Prvostepenom presudom Sefić je osuđen na 14 i po godina zatvora za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i krivično djelo neukazivanja pomoći povrijeđenoj osobi nakon saobraćajne nesreće.

Istom presudom njegova sestra Sara Sefić, Dino Alić, Amar Salihović i Saud Nišić oslobođeni su optužbi za  krivično djelo pomoć počiniocu nakon počinjenog krivičnog djela. Sefić je nakon nesreće pobjegao s lica mjesta, a u jutro 11. oktobra na GP Uvac pobjegao je u Srbiju. U BiH je izručen 9. januara 2017. godine.  

Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine poništio je presudu 26. aprila ove godine i predmet vratio na ponovno suđenje. Žalba Sefićevog advokata Kerima Čelika koji je zatražio oslobađajuću presudu je odbijena.

Amir Agić, otac stradale Selme Agić, u iščekivanju početka ponovljenog suđenja kaže za Novinsku agenciju Patria da prati sve šta se dešava i u slučaju Dženan Memić nakon što je Vrhovni sud FBiH poništio oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferoviću i naložio ponovno suđenje. Porodica Memić zakazala je proteste za 29. juni u Sarajevu. 

„Doći ćemo i mi da ga podržimo. Bilo nam je teško kad smo čuli da će se slučaj ponoviti. Bilo nam je teško i kad nas je tužiteljica obavijestila da počinje suđenje Sefiću. Misliti šta će se desiti, šta će sud da odluči, bojati se hoće li mu smanjiti kaznu. Povećali je, smanjili je, nama naše dijete niko ne može vratiti. Editu i Selmu niko ne može vratiti“, kaže Agić. 

On se osvrnuo i na današnje pismo koje je uputila potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić o Murizu Memiću.

„Da li ona ima svoju djecu? Razmišljaju li oni da se to njima može desiti. To nema ljudskosti. I ona je kriva u vrhu je. Svi su oni krivi jer oni određuju. Mi se samo možemo boriti“, kazao je Agić pozivajući građane da se pridruže protestima u Sarajevu 29. juna. 

„Dok se ne dignemo svi kojima se to desilo ne možemo ništa napraviti. Pozivam sve građane da nam se pridruže“, kaže Agić. 

Agić je kazao da je Vrhovni sud FBiH za sedam dana donio presudu u slučaju Sefić, a u slučaju Dženan Memić za 45 dana. 

U ponovljenom suđenju Sefiću i drugima neće se suditi njegovoj sestri Sari Sefić. 

„I ona će doći sada u sudnicu i smijat će se iza mojih leđa“. 

Agić napominje da je kod njegove kćerke Selme bila slomljena butna kost što navodi na zaključak da je brzina kretanja vozila bila veća od 100 km na sat. 

„Mislim da će se ponoviti saobraćajno vještačenje. Žalosno je da mi moramo sve ponovo proći. Ja se nadam većoj kazni nego što je dobio prvi put. Ja imam platu od 750 KM i s njom se borim. A oni presude da Sanjinu Sefiću država plati troškove suđenja. To znači da mu ja platim suđenje jer plaćamo porez i vi i ja. Ubio mi dijete i ja plaćam troškove suđenja na koje sam morao dolaziti i trpiti poniženje, dobio visok pritisak i šećer“, zaključuje Agić.