AMNEZIJA Čović nikad nije vidio ovakvu blokadu u radu institucija, pa i nije on ih je činio!

.
Današnja sjednica Doma naroda PSBiH nije održana, jer kvoruma za rad nije bilo nakon što su delegati SDA odlučili ne pojaviti se na sjednici, kako bi, uz pojašnjenje da je riječ o nakaradnom prijedlogu, spriječili usvajanje izmjena Izbornog zakona BiH

Dragan Čović, predsjedavajući ovog doma kazao je da je ovo do sada neviđen, ili ne dugo viđen način blokada rada državnih institucija!?

 

Lider HDZ-a BiH tako je još jednom potvrdio da njegov partner Milorad Dodik, što se tiče Čovića, može da radi šta god želi, uz prešutnu saglasnost HDZ-a.

 

Podsjećamo, blokada institucija BiH traje duže vrijeme, a praksu je uveo upravo SNSD koji po zaključku Narodne skupštine RS-a bojkotuje rad institucija BiH. Na sjednice dolaze isključivo ako se neka tačka tiče Republike Srpske, ili, pak, kao u ovom slučaju ukoliko to treba Čoviću i HDZ-u BiH.

 

Iz SDA su pojasnili da su od Čovića tražili da otkaže sjednicu s obzirom da se na sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma nalaze izmjene Izbornog zakona koje osiguravaju integritet izbornog procesa.

 

„Zakon bi prošao glasovima HDZ-a i SNSD-a i onda bi se jako zakomplikovalo usvajanje izmjena Izbornog zakona koje je sutra na Predstavničkom domu, a tiču se integriteta izbornog procesa, tako da smo mi odlučili iz SDA da ne prisustvujemo sjednici i onemogućimo usvajanje ovog nakaradnog prijedloga“, istakao je Bakir Izetbegović.

 

Amneziju Čovića i neka čuda neviđena kada je riječ o blokadi rada institucija valja osvježiti i sa sjećanjima na ponašanje SNSD-a u prošlom sazivu, kada su napuštali sjednice Predstavničkog doma, samo jer je njima rukovodio Šefik Džaferović, sada član Predsjedništva BiH, koji je tada bio u rukovodstvu PSBiH. A, šta tek napisati za blokade HDZ-a?

Čoviću valja osvježiti memoriju s nekim od najbitnijih slučajeva koji dokazuju na koji način funkcionira politika Hrvatske demokratske zajednice BiH. Od vakcina – do CIK-a. Od Vijeća za vitalni nacionalni interes do izbora delegata u Domu naroda, izbora sudija u Ustavni sud FBiH...

 

A, današnji prijedlog izmjena Izbornog zakona osim što Čovićev prijedlog ide u prilog HDZ-u ojačale bi i SNSD-ovu poziciju. Konkretno, HDZ BiH predlaže da se mijenja i način izbora delegata za Dom naroda BiH iz Narodne skupštine RS.

 

“Izbor izaslanika iz Republike Srpske u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH provodi se na način da svaka politička stranka ili svaki zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske ima pravo da predloži listu za izbor srpskih izaslanika u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH”, navedeno je u predloženim izmjenama Izbornog zakona.

 

Ova odredba znači da bi, gledajući trenutno stanje u NSRS, SNSD i njegovi partneri imali svih pet delegata u Klubu Srba Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

 

Svih pet delegata u Klubu Hrvata Domu naroda PS BiH bi, prema predloženim izmjenama Izbornog zakona, pripao i HDZ-u. To dokazuje i predloženi način izbora delegata u Domu naroda Federacije BiH.

 

“Broj izaslanika iz svakog konstitutivnog naroda i iz reda ostalih,koji se biraju u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz zakonodavnog tijela svakog kantona proporcionalan broju stanovnika kantona prema posljednjem popisu. Kantoni koji imaju zastupljenost nekog od konstitutivnih naroda manja od 5 posto u odnosu na ukupan broj tog konstitutivnog naroda u Federaciji Bosne i Hercegovine zajednički biraju jednog izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine”, navedeno je u članu 9 predloženog Zakona.

To znači da bi HDZ imala sigurnih 16 od ukupno 17 delegata u Klubu Hrvata Doma naroda Federacije BiH. Sa tih šesnaest delegata, HDZ BiH bi neometano mogao izabrati pet delegata u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.