Amra Šabić-el-Rejes: Bajdenu sam rekla da mnogi u BiH i danas slave ratne zločince Karadžića i Mladića

asd
Vijest da je Amra Šabić-el-Rejes (El-Rayess) dobila pismo od predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Džoa Bajdena (Joe Biden) je obišla region.

Posebno su ponosni Bosanci i Hercegovci jer je Šabić-el-Rejes, profesorica i naučna istraživačica na Univerzitetu “Columbia”, Bišćanka, koja je upravo zbog ratnih dešavanja napustila svoju domovinu i život izgradila u dalekoj Americi.

Pismo američkog predsjednika se odnosi na njenu knjigu “Mačka kojoj nikad nisam dala ime: Istinita priča o ljubavi, ratu i preživljavanju”, koja govori o agresiji na BiH od 1992. do 1995. godine, s akcentom na njen rodni grad Bihać, a koja je na Bajdena ostavila snažan utisak nakon čitanja.

– S obzirom na trenutna dešavanja na američkoj političkoj sceni, od najave povlačenja američkih trupa iz Afganistana do ponovnog rasta Covid-19 slučajeva, zaista sam bila iznenađena kada sam dobila lično pismo od predsjednika SAD Džoa Bajdena. Došla sam u SAD 1996. godine sama, u jednu veliku neizvjesnost i nisam znala šta me u životu čeka. Danas se nalazim u situaciji da mi se lično obraća najmoćnija osoba u svijetu – predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden – sa riječima da ga moja knjiga “Mačka kojoj nikad nisam dala ime” i moja snaga inspirišu. Moram biti iskrena i priznati da se u ovakvim situacijama zaista pitam da li je uopšte moguće da je ovo moj život nakon preživljenog genocida u BiH – kazala je Šabić-el-Rejes za portal “Avaza”.

Naglasila je da sve to s nama dijeli jer se iskreno nada da će njena priča, jednim dijelom ispričana u knjizi “Mačka kojoj nikad nisam dala ime”, poslužiti kao primjer i inspiracija svim mladim ljudima u BiH i u dijaspori.

– Ubjeđena sam da je sve u životu moguće uz veliki rad, trud i odricanja. Također, izuzetno sam zahvalna predsjedniku Bajdenu na posvećenoj pažnji mojoj knjizi, mom radu i naravno mojoj voljenoj Bosni i Hercegovini jer je naglasio da Amerika nastavlja rad na prosperitetu i sigurnosti BiH. Mene su naročito emotivno dirnule njegove riječi da sam ja u njegovim očima dio ideje koja čini Ameriku i da se raduje tome da zajedno sa mnom napiše naredno poglavlje američke priče. To su riječi kojima predsjednik SAD odaje ogromno priznanje, ne samo mom radu i meni kao osobi, koja je nekad bila nečija meta samo zbog toga što sam Bošnjakinja, nego i ideji o jednakosti među ljudima – rekla je Šabić-el-Rejes i dodala:

– Želim za kraj naglasiti i to da sam s predsjednikom Bajdenom u svojoj prethodnoj komunikaciji podijelila da me jako brine etnička podijeljenost u Bosni i Hercegovini gdje djeca više ne uče istu historiju niti se igraju zajedno. Napomenula sam da je nemoguće ostvariti prosperitet i stabilnost BiH dok mnogi i dalje poriču genocid i slave ratne zločince poput Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Zbog toga sam zamolila predsjednika Bajdena da aktivno pomogne u građenju multietničke, funkcionalne i građanske BiH s nadom da će jednog dana i on zajedno sa svojom suprugom, dr. Džil Bajden (Jill Biden), posjetiti upravo takvu BiH kakvu mnogi danas žele.