Detalji iz života najmoćnije političarke: Angela Merkel nosi prezime bivšeg muža, sa sadašnjim se rijetko pojavljuje javno

Angela Merkle prije dva dana je najavila da odlazi s čela CDU-a te kako se više neće kandidirati za njemačku kancelarku.

Najmoćnija političarka na svijetu rođena je u Hamburgu 1954. godine kao Angela Dortea (Dorothea Kasner), kćerka protestantskog pastora koji je ubrzo svoju porodicu zbog posla preselio u komunističku Istočnu Njemačku.

Merkel se tokom školovanja isticala kao odlična učenica, a nakon što je diplomirala fiziku, preselila se u Berlin i zaposlila na Akademiji nauka. Doktorirala je 1986. godine te objavila i nekoliko naučnih radova iz područja hemijske fizike.

Godine 1977. udala se za kolegu Urliha Merkela (Ulrich), ali brak je potrajao samo pet godina. Njegovo prezime je zadržala i kada se drugi put udala 1998. godine za Joakima Zauera (Joachim Sauer). Sa Zauerom je i dalje u skladnom braku iako se iznimno rijetko pojavljuju zajedno.

Angela Merkel nema djecu, ali njen suprug ima dvoje iz prošlog braka.

Iako je najpoznatija političarka svijeta, o njenom privatnom životu se malo zna. Ipak, poznato je da je odlična kuharica, a njen specijalitet je torta od šljiva. Sredinom devedesetih ugrizao ju je pas te se otad navodno jako boji pasa.