Angela Merkel pojašnjava: Izlaz iz pandemije su vakcine moramo osigurati da svi imaju pristup

.
Želimo da proizvodnja vakcina ne bude samo u Evropi ili Aziji, već i na afričkom kontinentu. Kompanija BioNTech djeluje u tom pravcu. Također isto to rade i druge kompanije, kazala je Merkel

Ističući da je želja zemalja G7 da distribuiraju ukupno 2,3 milijarde doza vakcina zemljama u razvoju do kraja 2022. godine

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da su vakcine izlaz iz pandemije koronavirusa (COVID-19), javlja Anadolu Agency (AA).

Merkel je održala konferenciju za medije posljednjeg dana samita G7, održanog u Cornwallu u Velikoj Britaniji.

Uz napomenu da su se složili da se pandemija može prevladati samo globalnom borbom, njemačka kancelarka izjavila je da su razgovarali o isporuci vakcina protiv COVID-19 zemljama u razvoju.

“Izlaz iz pandemije su vakcine. Detaljno smo razgovarali o tome da moramo osigurati da svi imaju pristup vakcinama”, rekla je Merkel.

Ističući da je želja zemalja G7 da distribuiraju ukupno 2,3 milijarde doza vakcina zemljama u razvoju do kraja 2022. godine, Merkel je kazala da će Njemačka tome dati veliki doprinos.

Naglasila je da je važno podržati globalnu proizvodnju vakcina.

“Želimo da proizvodnja vakcina ne bude samo u Evropi ili Aziji, već i na afričkom kontinentu. Kompanija BioNTech djeluje u tom pravcu. Također isto to rade i druge kompanije”, kazala je Merkel.

Njemačka kancelarka je poručila da Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) treba dodatno jačati kako bi se spriječile buduće pandemije.