Angela Merkel: "Žene moraju biti odvažnije..."

.

Njemačka kancelarka u odlasku i bivša predsjednica Kršćansko-demokratske stranke (CDU) Angela Merkel se nada da će u vodstvo njene stranke ući više žena.

"Mi moramo raditi na tome da žene budu odvažnije kada je u pitanju popunjavanje važnih pozicija", rekla je Merkel u razgovoru za Süddeutsche Zeitung od subote, piše Hina.

Žene, čak kada ih u nekom poduzeću ili organizaciji ima dovoljno, još uvijek se prerijetko odlučuju na kandidiranje za vodeće pozicije, rekla je.

Komentirajući trenutni preustroj CDU-a nakon izgubljenih parlamentarnih izbora, Merkel je rekla dao jedna stranka koja se obraća širokim narodnim masama mora obratiti pažnju na jednaku zastupljenost muškaraca i žena u vodećim gremijima.

"Samo muškarci, to više ne pristaje našem vremenu", rekla je Merkel.

Merkel, koja se do decembra 2018. nalazila na čelu CDU-a, izrazila je optimizam da će njena stranka izvući pouke iz poraza na parlamentarnim izborima.

Angela Merkel se nije kandidirala na posljednjim izborima a od utorka, kada je planirana konstituirajuća sjednica novog saziva Bundestaga, a do sastavljanja novog kabineta ona je na čelu tehničke vlade.

Izvor: