Angelina Jolie poslala poruku i saučeće porodicama žrtava i svim građanima BiH

Angelina
Danas mislim na Majke Srebrenice i sve ostale preživjele čiji su muževi, braća i sinovi ubijeni u genocidu prije 25 godina, započela je glumica svoje obraćanje

 

Obilježavanjem 25. godišnjice genocida u Srebrenici na Komemoraciji u Ujedinjenom Kraljevstvu bit će emitovana poruka koju je poslala glumica i rediteljica Angelina Jolie.

Glumica je u poruci uputila saučešće i poštovanje preživjelim, ali i svim građanima Bosne i Hercegovine.

- Danas mislim na Majke Srebrenice i sve ostale preživjele čiji su muževi, braća i sinovi ubijeni u genocidu prije 25 godina. Mislim i na žrtve, posebno djecu, kojim je uskraćena prilika da žive, vole i imaju vlastite porodice. To je gubitak koji se ne može opisati riječima. Mislim i na sve ljude Bosne i Hercegovine, tu divnu srcoliku zemlju koja je u srcu Evrope i koja mi je dala toliko dragih prijatelja i prekrasnih iskustava i koja će mi dovijeka simbolizirati snagu, toplinu i dostojanstvo. Svim Bosancima i Hercegovcima: šaljem vam moje saučešće i poštovanje, saosjećam sa vama, poručila je i dodala:

- Ne morate biti sluge prošlosti. Možete se oduprijeti pokušajima da vas odvoje od bilo koga zbog njihove nacionalnosti, etničke pripadnosti, religije ili boje njihove kože. Možete odbaciti diskriminaciju i govor mržnje, propagande i laži. Možete dijeliti viziju svijeta koji je izgrađen na jednakim pravima i pravednim zakonima, poštovanju različitosti. Svijet u kojem ne bi mogla uspjeti ona vrsta ubilačke agende koja je dovele do Srebrenice. To je najbolji način na koji možemo odati počast porodicama kojih se danas sjećamo i žrtvi progona bilo gdje, sa kojima možemo ponosno stajati, kazala je Jolie.

Komemoracija povodom Nacionalnog memorijalnog Dana sjećanja na Srebrenicu u Ujedinjenom Kraljevstvu će biti emitovana uživo na Facebook stranici Remembering Srebrenica.

Izvor: