Anketni odbor NSRS: Postoji osnov sumnje da je David Dragičević ubijen

Anketni odbor Narodne skupštine Republike Srpske donio je zaključak nakon današnje devete sjednice da postoji osnov sumnja da je David Draguičević ubijen, te da očekuje od Tužilaštva RS-a da se što hitnije odredi s odgovarajućom tužilačkom odlukom.

Anketni odbor Narodne skupštine Republike Srpske donio je zaključak nakon današnje devete sjednice da postoji osnov sumnja da je David Draguičević ubijen, te da očekuje od Tužilaštva RS-a da se što hitnije odredi s odgovarajućom tužilačkom odlukom.

Na osnovu saznanja, činjenica, podataka i obavještenja koja su dobili od svih relevantnih institucija i na osnovu izjava pojedinaca, Anketni odbor je donio sedam zaključaka koji su usvojili s četiri glasa "za" i jedan suzdržan.

U prvom zaključku navodi se kako Anketni odbor smatra da su građani s pravom uznemireni paušalnim neutemeljenim i pogrešnim tvrdnjama izrečenim na konferenciji za medije MUP-a od 26. marta u vezi stradanja Davida Dragičevića koje su izazvale negodovanje građana RS-a i porast njihovog nepovjerenja u institucije RS. Smatraju opravdanim zahtjeve građana koji traže punu istinu i pravdu u vezi stradanja Davida Dragičevića.

Anketni odbor traži utvrđivanje odgovornosti ministra unutrašnjih poslova RS, direktora policije RS, načelnika Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS i direktora Zavoda za sudsku medicinu RS, te donesu odgovarajuće odluke o razrješenjima ovih osoba, kao i svih onih koji su svojim neadekvatnim ili protipravnim činjenjem ili nečinjenjem otežali utvrđivanje istine u ovom slučaju.

"Anketni odbor smatra da su tužioci u ovom slučaju učinili brojne propuste i zahtjeva od NSRS da uputi inicijativu prema Visokom i sudskom tužilačkom vijeću BiH s ciljem pokretanja odgovarajućih disciplinskih postupaka radi utvrđivanja odgovornosti postupajućih tužilaca. Anketni odbor predlaže NSRS da se po hitnoj proceduri odnesu izmjene Zakona o krivičnom postupku RS i Zakona o javnim tužilaštvima RS kojim bi se omogućilo da oštećena strana može nastaviti krivično gonjenje u sudskom postupku da se utvrde mogućnosti tužilačke odgovornosti u vršenju službenih dužnosti, kao i da se u slučaju nestanka osobe odmah preuzimaju adekvatne istražne radnje", navodi se u zaključcima.

Osudili su izvještavanja RTRS-a i SRNA-e o ovom slučaju istaknuvši kako je neprimjereno, neobjektivno i tedenciozno. Također, rečeno je kako su ignorantskim odnosom prema svakodnevnim okupljanjima i zahtjevima građana za istinom i pravdom RTRS-a i SRNA-e prekršili principe poštivanja profesionalnih i općeprihvaćenih vrijednosti i etičkih standarda, pravila pravičnosti i nepristrasnosti, te zakone i kodekse o radu javnog servisa i novinarskom izvještavanju.

Anketni odbor poziva sve institucije da svoje djelovanje vrate u Ustavom i zakonom propisane nadležnosti, te su poručili da radi sagledavanja svih činjenica , analize trebaju raditi relevantni svjetski priznati forenzički instituti i ustanove.
Izvještaj Anketnog odbora napravljen je na 323 strane.