fbpx Apsolutno ne! Nisam rekla ništa od toga što je objavljeno

Apsolutno ne! Nisam rekla ništa od toga što je objavljeno

Home

Apsolutno ne! Nisam rekla ništa od toga što je objavljeno

Apsolutno ne! - ustvrdila je Kolinda Grabar Kitarović u izjavi kojom je opovrgla tvrdnje Jerusalem Posta da je „BiH 'vrlo nestabilna' državi koju su 'u nekim aspektima preuzeli ljudi povezani s Iranom i terorističkim organizacijama' kao i da tu državu 'kontrolira militantni islam, koji je dominantan u postavljanju agende'.

-    S predsjednikom Rivilinom razgovarala sam u kontekstu onoga što uvijek govorim o Bosni i Hercegovini i našim susjednim državama i što sam, uostalom, rekla na presicama i prije susreta s predsjednikom Rivlinom i predsjednikom vlade Natenjahuom, a to je da želim sve naše susjedne države vidjeti što prije u okviru, u članstvu u Evropskoj uniji.

Uopće ne znam kako je došlo do te izjave jer nisam davala nikakve izjave i intervjue osim pressica na kojima ste bili - rekla je ona.

Grabar-Kitarović se osvrnula i na žestoke reakcije iz BiH na izvještaj Jerusalem Posta.

To su komentari na komentare jedne novinarke koja je to napisala. Ponavljam – to nisam rekla - ostakla je predsjednica Hrvatske.

Dodala je i da oštre reakcije koje upoređuju Hrvatsku s fašizmom u potpunosti odbacuje, da o tome neće ni govoriti, prenosi Avaz.

- Definitivno, došlo je vrijeme da se porazmisli o odnosima BiH i Hrvatske. U posljednje vrijeme, nažalost, vidimo niz koraka koje BiH poduzima prema bih, koji su prilično agresivni – od optužbi za nelegalni rad naših tajnih službi do prijetnje pravosudnim tijelima kada je ruječ o Pelješkom mostu i tako dalje.

Mi bi smo tebali razgovarati o saradnji, kako rješavati zajednička pitanja i prijetnje koje se ponovo javljaju na našem prostoru i kako možemo jedni drugima pomoći u rješavanju tih problema.

S druge strane, Hrvatska je tu i ostaje spremnom pomoći bilo kojoj susjednoj državi, uključujući i BiH u procesu reformi i svemu ostalome što trebaju ispuniti kako bi što prije postali članicom EU - rekla je Grabar-Kitarović.

Ona je istakla da je u komunikaciji tokom obraćanja javnosti, te na sastancima

Iran – na presicama ganisam ni pominjala. S predsjednikom i premijerom razgovarala sam u kontekstu stavova koje dijeli EU. Dakle, govorila sam o poštivanju Sporazuma o nuklearnom naoružanju, odnosno korištenju nuklearne energije u mirnodopske svrhe.

Faksimil izjave Kolinde Grabar-Kitarović u "The Jerusalem Postu"

Uopće ne znam kako je došlo do te izjave, jer nisam davala nikakve izjave i intervjue osim presica na kojima ste bili - rekla je ona.

 

Objavio: Wed, 31/07/2019 - 11:46

Povezane vijesti

Back to top