Armenija i Azerbejdžan dogovorili primirje

asd
Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da prekid vatre mora biti bezuslovan i da ga obje strane strogo moraju poštovati

Armenija i Azerbejdžan dogovorili su novi humanitarni prekid vatre u borbama oko Nagorno-Karabaha, koji u ponoć stupa na snagu.

Azerbejdžan i Armenija razmijenili su danas optužbe za kršenje primirja, otvaranje vatre i granatiranje civila.

Baku je rekao da je u gradu Ganju u armenskim raketnom napadu ubijeno 13 civila, a ranjeno više od 50, dok je Jerevan optužio Azerbejdžan za nastavak granatiranja.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, koji je prije sedam dana posredovao u pregovorima o prekidu vatre, razgovarao je danas telefonom sa armenskim i azerbejdžanskim kolegama i naglasio da primirje treba poštovati, saopćilo je rusko Ministarstvo.

Ministarstvo vanjskih poslova Nagorno-Karabaha pozdravilo je napore kopredsjedavajućih Minske grupe OSCE-a, kao i Armenije u postizanju prekida vatre i smanjenju tenzija.

- Nagorno-Karabah ponovo potvrđuje spremnost da održi uslove humanitarnog prekida vatre na recipročnoj osnovi i to prema saopćenju Moskve od 10. oktobra i sporazumima od 17. oktobra, navodi se u saopćenju.

Minsku grupu predvode Rusija, Francuska i SAD.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da prekid vatre mora biti bezuslovan i da ga obje strane strogo moraju poštovati.

Izvor: