Arnaut zaratio s Našom strankom: Osmorka nije prepoznala Dodikovu i Čovićevu igru, zvali su me iz Ambasade SAD-a

.
Glasom Hurtića Dodik i Čović mogu izabrati direktora OSA-e, kazao je Arnaut

 

Federalni zastupnik i član Predsjedništva Naše stranke Damir Arnaut kazao je kako ga ja Američka ambasada zvala i pitala da li su svjesni šta znači da u Vijeću ministara BiH Milorad Dodik imenuje Bošnjaka iz Rs-a. 

- I ja sam i Saša Magazinović upozoravali osmorku - kazao je Arnaut za N1. 

Kada je Dodik odustao od Denisa Šulića, a sada se pojavljuje ime Sevlida Hurtića, nije bilo drugog poziva iz Ambasade SAD. Tvrdi da je Hurtić Dodikov čovjek. 

- Nema potrebe da me zovu drugi put - kazao je Arnaut. 

On je kazao kako se izričito protivi imenovanju Sevlida Hurtića i kako na taj način Milorad Dodik i Dragan Čović imaju sve poluge odlučivanja. Postavlja se i pitanje imenovanja zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. 

Na pitanje kako će se postaviti prema toj politici Arnaut je kazao da ukoliko se Predsjedništvo Naše stranke bude izjašnjavalo o tome da će biti protiv. 

DODIK I ČOVIĆ MOGU IZABRATI DIREKTORA OSA-E?!

- Glasom Hurtića Dodik i Čović mogu izabrati direktora OSA-e - kazao je Arnaut, prenosi Patria.ba. 

Kada je riječ o resoru prometa i komunikacija koji je pripao Našoj stranci Arnaut je kazao da podržava Edina Fortu kao ministra ali da bi mu bilo draže da su dobili vanjsku trgovinu.

Bio je izričit u tvrdnji da osmorka nije prepoznala Dodikovu i Čovićevu igru, i da su morali Dodiku reći da ne može predložiti Bošnjaka.

Dodao je da Denisa Bećirovića niko ništa nije pitao pogotovo ne za one ministre koji su direktno vezani po nadležnostima za Predsjedništvo BiH, odbrana i vanjski poslovi. 

- Ispred trojke su trebali otići i pitati šta on misli o kandidatima za resore odbrane i vanjskih poslova. Ovdje su se gledali stranački interesi. Kad su se ovi pregovori vodili gledalo se koja pozicija će biti najvidljivija za koju stranku, a ne da se da najbolji za tu poziciju. Prevashodno se gledaju stranački interesi - kazao je.

SABINA ĆUDIĆ NE BI GLASALA ZA MENE, ALI HOĆE ZA HURTIĆA I NEŠIĆA

Iako se i njegovo ime dovodilo u kontekst ministra vanjskih poslova Arnaut je kazao da je imao razgovor sa Elmedinom Konakovićem.

 Ta priča da ja budem ministar je završena prošlog petka. Ja sam sa Dinom razgovarao o toj mogućnosti da MVP bude mjesto koje ću ja obnašati, i zaista sam bio ohrabren da je on razmotrio to pitanje. Istakao je da to treba odnijeti nazad u stranku i onda me obavijestio da je NIP odlučio da će on biti kandidat za tu poziciju. Nastupio je izuzetno galantno - kazao je Arnaut. 

Čak je podršku dobio i od Edina Forte koji mu je rekao da će ga podržati ako je Konaković na to spreman. No neki drugi nisu bili na to spremni ni unutar njegove stranke. 

- Sabina Ćudić je dobacila preko sale da ne bih dobio njen glas. Bio sam zatečen. To je poprilično direktna tvrdnja da ja ne bih imao njen glas. A Sevlid Hurtić, Nenad Nešić će imati njen glas. I njen i Peđin glas. Zato sam bio zatečen, da ja ne bih imao njen glas, a da Hurtić i Nešić hoće - kazao je Arnaut.