Arnaut: Zašto BiH još nema kandidata za Evropski komitet za sprečavanje mučenja

Član Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini vijeća Evrope Damir Arnaut izrazio je razočarenje činjenicom da Ministarstvo vanjskih poslova i Predsjedništvo BiH još nisu proveli proceduru predlaganja kandidata za mjesto u Evropskom komitetu za sprečavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja.

Ovo mjesto pripada BiH, a upražnjeno je još od decembra prošle godine.

Arnaut, koji je na sjednici Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava u Strazburu prezentovao Uvodni memorandum na temu "Garantovanje izvršavanja preporuka Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja", zagovarao je jačanje uloge parlamenta u obezbjeđenju izvršavanja preporuka Komiteta. 

Članovi Komiteta jednoglasno su usvojili Arnautove prijedloge za održavanje saslušanja eksperata na narednoj sjednici, kao i za upućivanje upitnika parlamentima država članica Savjeta Evrope o mjerama koje su već preduzeli s ciljem jačanja primjene preporuka Komiteta, saopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH. 

Arnaut je tek treći izvjestilac Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope iz BiH za više od 16 godina članstva BiH u Savjetu Evrope. 

Delegaciju BiH u radu trećeg dijela redovnog zasjedanja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, osim Arnauta, čine zamjenik predsjedavajućeg Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope Borjana Krišto i članovi Delegacije Mladen Bosić, Milica Marković i Saša Magazinović.