ASDA: Ako Dedić ima većinu, neka formira novu Vladu

Dedić je ovih dana najavio rušenje trenutne Vlade Unsko- sanskog kantona i formiranje nove većine u Skupštini USK

Trinaesti premijer Unsko- sanskog kantona Šemsudin Dedić, a trenutno predsjednik KO SDA USK i federalni ministar poljoprivrede, ovih je dana najavio rušenje trenutne Vlade Unsko- sanskog kantona i formiranje nove većine u Skupštini USK. S obzirom na tvrdnje da se sadašnja Vlada, po riječima Dedića, „nije snašla“, a da je na čelu iste i sam bio prije osam godina, dužnost nam je podsjetiti g. Dedića na njegove izjave iz tog vremena. Dok danas prve analize stanja u obrazovanju naziva „vrlo kontraverznim“, još 2010.godine je na kritike njemu kao premijeru i njegovoj Vladi, odgovarao riječima; 
 

„…Tvrdim da ima načina i novaca dovoljno za uređivanje svih oblasti, ali nužne su reforme. A, reforme su bolne. I ne odgovaraju pojedincima koji će gubiti osobni interes. Počevši od reforme javne uprave, reforme u obrazovanju, vanbudžetskim fondovima pa do definiranja sistemskih rješenja za svaku oblast pojedinačno. Time bi dobio Kanton, a izgubili bi pojedinci. Zato se svi bave Vladom. Niko se međutim ne bavi suštinom problema. Funkcioneri se mijenjaju problemi ostaju, kaže Dedić“ (Oslobođenje, 2010.)
 

Osim što g. Dedić u čitavoj svojoj političkoj karijeri nije ostavio ni jedan vrijedan projekat za koji bi mogao kazati da ga je inicirao, implementirao i ostavio građanima, čini se da nema ni stabilan stav po pitanju razvoja i napretka Unsko- sanskog kantona u kojem, uzgred rečeno, više i ne živi. Oprečni stavovi, koji ovise samo od toga da li je u poziciji ili opoziciji, za SDA nisu nikakva novina ali g. Dedića podsjećamo da je i njegov ekspoze vrlo zanimljivo uporediti s ekspozeom sadašnjeg premijera, a za koji on kaže kako predviđa samo nekoliko opštih mjera.
 

Mandat premijera Dedića ostao je upamćen upravo po tome što je „opravdao“ simboliku broja 13, a za razliku od ovog tzv. „nesretnog broja“, sadašnju Vladu obilježiće upravo ono što je Dedić izjavljivao u medijima davne 2010. Rad i reforme, te promjene koje idu u korist kantona i građana, a nikako pojedinaca.
 

I na kraju, pozivamo g. Dedića da, umjesto medijskih istupa i pompeznih najava, jednostavno izađe sa parlamentarnom većinom (ukoliko je ima) , formira novu Vladu i popravi stanje u Unsko- sanskom kantonu. Činjenice govore da sve čega se on prihvati unaprijedi i učini uspješnim toliko da mu se građani dive. 


PRESS KO A SDA