Asim Kamber osumnjičen za ometanje pravde!

Policijski službenici MUP-a Unsko-sanskog kantona (USK) pretresli su jučer u Sanskom Mostu stan i kuću Asima Kambera, federalnog poslanika i člana Predsjedništva SDA, koji je i predsjednik Općinske organizacije SDA Sanski Most. 

Pretresi su obavljeni po nalogu Tužilaštva USK zbog sumnje da je počinio krivično djelo ometanja pravde.  

 

Unsko-sanske šume

Snježana Galić, portparol MUP-a USK, potvrdila je za „Avaz“ da su obavljeni pretresi, ali da više informacija o tome ima Tužilaštvo USK. Iz te pravosudne institucije rečeno je da obavljaju saslušanja više svjedoka radi prikupljanja dokaza „zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo odavanja službene tajne".

Kamber se u vrijeme pretresa imovine nalazio na putu. Službenici MUP-a USK izuzeli su dokumentaciju koju je Kamber objavio na svom blogu.

 

Kamber: Koristio dokumente SIPA-e 

Riječ je o četiri transkripta Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) iz istražnih radnji koje je ova agencija provodila po nalogu Tužilaštva USK, a vezano uz postupak koji se vodi protiv bivšeg direktora „Unsko-sanskih šuma“ Đevada Muslimovića.

 

Oduzeti kompjuteri

Objavljeni transkripti nisu bili prezentirani u sudskom postupku koji se vodi protiv Muslimovića, čime je, navodno, Kamber uz pomoć određenih osoba i medija odao službenu tajnu i počinio krivično djelo ometanja pravde. Policija je jučer pretresla i kuću Kamberovog sina, ali i urednika i novinara portala Inmedia.ba. Prema pisanju lokalnih medija, jedan od urednika je i priveden. Tokom pretresa oduzeti su kompjuteri.

 

Snimak delegata Hadžipašića

Kamber je prije nekoliko dana na svom blogu prvi objavio i kompromitirajući snimak delegata u Domu naroda Admira Hadžipašića (A-sda), koji se nakon toga odlučio povući iz političkog života. Osim toga, na prvog čovjeka SDA Sanski Most prije mjesec je fizički nasrnuo sugrađanin Mujo Sinanović, nanijevši mu lakše povrede.