Austin: Putin neće stati. Je li Baltik sljedeći?

r

Američki ministar odbrane Lloyd Austin upozorio je danas da će NATO biti uvučen u rat ako Ukrajina bude poražena invazijom ruskih snaga, prenosi Newsweek.

Govoreći na saslušanju Odbora za oružane snage Predstavničkog doma predvođenog republikancima, kako bi se raspravljalo o njegovoj nedavnoj odsutnosti, dok je bio hospitaliziran zbog komplikacija nakon operacije raka prostate, Austin je predvidio da ruski predsjednik Vladimir Putin neće stati ako Moskva dobije rat u Ukrajini.

Austin je odgovorio na pitanje o tome kako Kongres nije odobrio paket vojne pomoći od 60 milijardi dolara za Ukrajinu, kao što je tražio predsjednik Joe Biden. Uprkos značajnoj dvostranačkoj potpori pomoći Ukrajini, mjera je zaustavljena usred niza stranačkih sporova oko granične sigurnosti i drugih pitanja.

"Znamo da Putin, ako ovdje bude uspješan, neće stati", rekao je Austin. "Nastavit će poduzimati agresivnije akcije u regiji. I drugi čelnici diljem svijeta, drugi autokrati, gledat će na ovo i bit će ohrabreni činjenicom da se to dogodilo i da nismo uspjeli podržati demokratiju", tvrdi Austin.

Austin je rekao i da su baltičke nacije, Latvija, Litva i Estonija, posebno osjetljive na buduće ekspanzionističke ambicije Putina. Sve tri zemlje su članice NATO-a, što znači da bi Rusija objavila rat cijelom savezu napadom na bilo koju od tih zemalja ili drugih članica NATO-a.

"Ako gledate iz pozicije baltičkih država, stvarno ste zabrinuti hoćete li vi biti sljedeći", rekao je. "Oni znaju Putina, svjesni su za što je sposoban i, iskreno, ako Ukrajina padne, stvarno vjerujem da će NATO biti u ratu s Rusijom", zaključio je Austin.