Australija jača oružane snage za vrijeme COVID-19

.
LONDON - Australijski premijer Skot Morison najavio je da će njegova zemlja nabaviti projektile dalekog dometa i vršiti istraživanja na planu hipersoničnih oružanih sistema.

 

On je to najavio pripremajući se za novi, opasniji svijet u periodu nakon pandemije, a imajući u vidu sve veće rivalstvo u indopacifičkom regionu.

 

Londonski Gardijan piše da će Morison u sutrašnjem obraćanju predstaviti plan jačanja australijskih vojnih snaga koji podrazumijeva snažnije kapacitete namijenjene odvraćanju potencijalnih neprijatelja, budući da, kako je rekao, zbog rastućih tenzija između Kine i SAD, region postaje poprište dominantnog globalnog nadmetanja našeg doba.

 

Prema pisanju lista, Morison će objelodaniti namjeru da se tokom sljedeće decenije za kupovinu novih i nadogradnju postojećih odbrambenih kapaciteta izdvoji 270 milijardi dolara, što je znatno više od 195 milijardi opredijeljenih za desetogodišnji period poslije 2016. godine, kada je objavljena posljednja "bijela knjiga" Ministarstva odbrane.