Austrija očekuje navalu podnositelja zahtjeva za azil

asd
Austrija očekuje nagli porast podnositelja zahtjeva za azil u tekućoj godini, rekao je ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer.

Od početka godine do kraja travnja zabilježen je snažan porast broja zahtjeva za azil – 6518 u usporedbi s 3891 zahtjevom u istom razdoblju prošle godine”, kazao je Nehammer (Narodnjačka stranka Austrije ÖVP). To predstavlja porast od 67 posto.

Najviše ih je iz Sirije

Najveći broj podnositelja zahtjeva, njih 2952, dolazi iz Sirije.

Prema predviđanjima ministarstva unutarnjih poslova, broj podnositelja zahtjeva za azil ove bi godine mogao premašiti broj od 20.000, što je najveći broj od 2017., kada je 24.700 osoba u Austriji podnijelo zahtjev za azil, javlja Hina.

Najveći broj zahtjeva za azil podnesen je 2015., u jeku izbjegličke krize, kada je podneseno 88.300 zahtjeva. Protekle dvije godine broj izbjeglica u Austriji se kretao između 12.900 i 14.800.

Vraćanje izbjeglica na Balkansku rutu?

Austrija je nedavno pokrenula inicijativu za vraćanje izbjeglica koje se nalaze na tzv. Balkanskoj ruti u zemlje porijekla ako ne postoji realni izgledi za priznavanje azila u jednoj od zemalja Evropske unije. Nehammer je rekao kako je planove Austrije podržala i Evropska komisija.

EU povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson je zajamčila punu podršku austrijskim planovima za povrat migranata”, kazao je Nehammer. Dodao je i kako je EU povjerenik za proširenja Oliver Varhely osigurao i financijsku pomoć za proces povratka.
Zbog koordinacije procesa povratka Nehammer je u aprilu boravio u Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.