Austrija odlučila pooštriti mjere: Većina mjera odnosit će se na necijepljene ljude

.
Povećanje broja novozaraženih natjeralo je austrijske vlasti da krenu u žurnije donošenje novih mjera. Prethodnih danas se nagađalo o mogućim novim mjerama, a austrijska vlada je nakon sastanka sa stručnjacima i predstavnicima austrijskih pokrajina javnosti prezentirala nove mjere u borbi protiv koronavirusa. U osnovi, radi se o planu u kojem se korak po korak, ovisno o situaciji uvode nove mjere, a sve se temelji na opterećenosti jedinica intenzivne njege. S povećanjem opterećenosti povećava se i opseg mjera. Prve mjere očekuju se već od 15. septembra kada na snagu stupa nova obveza nošenja FFP2 maski. Velika većina mjera najviše ‘pogađa’ necijepljene osobe.

Mjere su predstavili austrijski kancelar Sebastian Kurz, ministrica turizma Elisabeth Köstinger, ministar zdravstva Wolfgang Mückstein te stručnjak Oswald Wagner. Putem video zida javio se i pokrajinski predsjednik Tirola Günther Platter.

Od 15. Septembra vrijedit će sljedeće mjere (opterećenost jedinca intenzivne njege od 10 posto – 200 kreveta)

 

Antigenski testovi će vrijediti samo 24 sata

FFP2 maska će biti obavezna tamo gdje se trenutno moraju nositi obične maske (supermarketi, bolnice, javni prijevoz …)

3G pravilo uvodi se za sve događaje na kojima ima više od 25 osoba

preporuka za FFP2 maske u zatvorenim prostorima (maloprodaja, tržni centri itd.)

poštivanje pravila kontrolirat će policija nasumičnim provjerama

– U slučaju da opterećenost jedinica intenzivne njege pređe opterećenje od 15 posto (300 kreveta) za noćnu gastronomiju i događaje s više od 500 ljudi primjenjivat će se pravilo 2G (cijepljeni i oporavljeni). Osim toga, antigenski testovi napravljeni u svom domu prestat će vrijediti u čitavoj Austriji i neće se prihvaćati kao dio 3G pravila.

 

– U slučaju preopterećenosti jedinica intenzivne njege od 20 posto (400 kreveta) vrijedit će novo 3G pravilo kolokvijalno prozvano “2,5G” pravilo što znači da će pored prethodnih ograničenja na snagu stupa pravilo u 3G koje uključuje samo cijepljene, opravljene ili testirane isključivo PCR testom.

Mjere stupaju na snagu sedam dana nakon prekoračenja graničnih vrijednosti.

 

Austrijski kancelar je u svom obraćanju istaknuo nekoliko važnih stvari, te je opet istaknuo važnost cijepljenja. “Intenzivno testiranje bio je pravi korak u trećem valu, cijepljenje je sada pravi odgovor”, rekao je Kurz te dodao da će se zaraziti svi oni koji se ne cijepe. “Nijedna država na svijetu ne može zaštititi ljude od toga.”, zaključio je Kurz. 

S njim se slaže i ministar zdravstva Wolfgang Mückstein koji je još jednom pozvao ljude na cijepljenje protiv koronavirusa. “Najvažniji cilj je zaštititi one ljude koji se još nisu cijepili”, rekao je ministar zdravstva.

 

“Dva cijepljenja nisu dovoljna za nastavak zaštite od virusa. Treći ubod je neophodan, posebno za starije osobe.”, pojasnio je Mückstein te dodao da se oni koji su se oporavili od koronavirusa smatraju potpuno imuniziranima šest mjeseci nakon infekcije. Tada i njima treba cijepljenje, pojasio je ministar.

 

“Primjećujem da smo puno bolje raspoloženi nego prije nekoliko mjeseci. Moramo učiniti sve što možemo kako bismo osigurali zaštitu zdravstvenog sustava. Nikada više lockdown u Austriji”, rekao je Platter.

 

Foto: FB