Austrija: Policija uhitila šefa balkanskog klana (34) iz Beča, počinio krađe vrijedne više od milijun eura

sa

Državni ured kriminalističke policije, zajedno s njemačkim istražiteljima iz Offenbacha, uspio je razriješiti veliki lanac kriminala. Glavnim umom se smatra 34-godišnji austrijski državljanin s balkanskim korijenima. Pripada romskom klanu sa sjedištem u Beču i okolici i umreženom diljem Europe.

Posljednjih mjeseci 34-godišnjak i članovi njegove obitelji navodno su izveli nekoliko prijevara s nekretninama i kriptovalutama. Počinitelji su postupili krajnje pedantno i perfidno. Između ostalog, korištena su djeca od 11 do 12 godina koja su se predstavljala kao tajnice.

Zločinačka skupina kontaktirala je bogate poslovne ljude u zemljama njemačkog govornog područja koji su, primjerice, posjedovali vrijednosti (pokretne i nepokretne) u Španjolskoj i htjeli su je prodati. Pod izlikom da žele kupiti pogodne nekretnine za bogatog investitora, ljudi su se sastajali i imali opsežne poslovne sastanke, nerijetko i uz udvaranja.

“Kako bi stekli povjerenje žrtava, počinitelji su čak preuzeli identitet direktora velikih investicijskih fondova. Čak i kada je informacije provjerio odvjetnik, lažna predstava nije otkrivena”, rekao je istražitelj LKA Valentin Szaga.

U nekim slučajevima članovi klana bečkih Roma navodno su pokušali poslovati s kriptovalutama. Međutim, prije nego što se navodna kupnja nekretnine mogla dogoditi, prodavatelj je pozvan da učita proviziju na e-novčanik i pošalje snimke ekrana lažnim brokerima.

“Počinitelji su se služili trikovima kako bi špijunirali pristupne podatke, odnosno takozvane seedove”, objašnjava glavni inspektor Gerald Goldnagl iz LKA Beč.

Nakon sastanaka koji su se, primjerice, održali u Rimu (Italija), prevaranti su svojim žrtvama dali neko vrijeme da dogovorenu proviziju od oko 10 posto učitaju na e-novčanik. Čim im je vlasnik nekretnine poslao snimku zaslona kao dokaz, počinitelji su pristupili u “elektroničke novčanike” i ilegalno izvukli bitcoine.

Ono što je uslijedilo nakon detaljne istrage bile su kućne pretrage na raznim posjedima u Guntramsdorfu i Badenu (Donja Austrija). Uz pomoć međunarodne policijske suradnje 34-godišnji organizator uhićen je u Rimu u srpnju 2022. Surađivao je s vlastima i uhićen je od strane zemaljskog suda u Wr. Neustadt (Donja Austrija) te osuđen na četiri godine zatvora.

Njegov sudionik (31, državljanin Srbije) s kojim je u bliskom srodstvu je u bijegu. Još najmanje šest počinitelja (pet muškaraca, jedna žena) još nije identificirano. “Među njima je najmanje jedan iz klanske strukture”, kaže glavni inspektor Goldnagl.

Smatra se da su počinjene krađe vrijedne najmanje milijun eura.