Austrija pomogla Crvenom krstu BiH sa 200.000 eura

asd
Centralni događaj susreta između austrijske ambasadorice Ulrike Hartmann i Rajka Lazića, generalnog sekretara Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine, danas u Sarajevu, bila je simbolična primopredaja austrijske novčane pomoći Društvu Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine povodom širenja COVID-19, u visini od 200.000 eura.

Prilikom susreta je naročito bilo riječi o upotrebi ovih sredstava od strane Društva crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine.

"Austrijske donacije će u prvom redu pomoći grupama stanovništva u Bosni i Hercegovini koje su u stanju naročite socijalne potrebe, prije svega Romima i migrantima. Sredstva će najvećim dijelom služiti prevenciji, odnosno usporavanju širenja COVID-19, reduciranju stope smrtnosti od COVID-19, održavanju pristupa elementarnoj socijalnoj pomoći i ublažavanju socio-ekonomskih posljedica pandemije. Osim prevencije COVID-19, ova pomoć treba da posluži i sprječavanju drugih infekcija kao što su upala pluća, hepatitis A, dizenterija i kolera. Odabrane porodice iz romske populacije, osim toga, treba da dobiju i podršku u formi transfera gotovine za zadovoljavanje osnovnih higijenskih potreba", naveli su iz Austrijske ambasade u Sarajevu.